Интернет на 30 години – как се промени мрежата

Две трети от жителите на света, или над 5,1 милиарда души, днес са интернет потребители
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди три десетилетия се появи глобалната мрежа (World Wide Web, или WWW), която промени много аспекти в живота на хората. Това се отнася за почти всичко от учене и работа до свободно време и развлечения.

По време на своето съществуване мрежата се разрасна до невероятни размери. През април 1993 г., когато WWW започна да набира популярност, тя се състоеше само от 623 сайта, докато днес броят им надхвърля 1,1 милиарда, а броят на потребителите е над 5 милиарда, отбелязва Таймс в публикация за юбилея.

Основата

В края на 80-те години Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) имаше остра нужда от технология, която да позволи на хиляди учени от повече от 100 страни бързо да обменят информация. По това време в CERN работи програмистът Тим ​​Бърнърс-Лий, който също е ангажиран в създаването на вътрешната мрежа на организацията. Именно той, заедно с Робърт Кайо, се смятат за създателите на световната мрежа.

През 1989 г. Бърнърс-Лий предлага проект за глобална хипертекстова система, която може да се достъпва отвсякъде. Тази система от информационни страници (уеб страници) стана основата на бъдещата World Wide Web.

Технологията излезе извън рамките на CERN и стана достъпна за други изследователски институти през януари 1991 г., а след това на 23 август 1991 г. и за широката общественост. Мрежата пожъна успех в CERN и започна да се разпространява в други научни и академични институции. През следващите две години бяха създадени 50 уебсайта.

Преломен момент

През 1993 г. CERN направи протокола и кода на WWW свободни за използване, позволявайки широкото им разпространение. След като същата година NCSA пусна уеб браузъра Mosaic, популярността на WWW бързо нарасна, като за по-малко от година се появиха хиляди сайтове. Mosaic беше графичен браузър, който можеше да показва вградени изображения и да изпраща формуляри, които се обработваха от HTTPd сървър.

Следващата година Марк Андреесен и Джим Кларк основаха Netscape и пуснаха браузъра Navigator, който донесе Java и JavaScript в мрежата. Той бързо се превърна в доминиращ браузър. През 1995 г. Netscape става публична компания, предизвиквайки фурор в интернет и началото на дот-ком балона. В отговор Microsoft разработи Internet Explorer, започвайки браузърна война. В комплект с Windows той стана доминиращият браузър за 14 години.

Любопитно е, че интернет като информационна и комуникационна мрежа е съществува и преди това, но се превърна в истински масово явление едва с изобретяването на WWW и браузърите с интуитивен интерфейс. За да реализират проекта WWW, Бърнърс-Лий и колегите му разработиха идентификатора URI, протокола HTTP и езика HTML езика, без които World Wide Web едва ли щеше да стане толкова масов.

Бърнърс-Лий също е създател на първия в света уеб сървър и първия уебсайт, който стана достъпен на 6 август 1991 г. на http://info.cern.ch/. Този ресурс съдържаше информация за инсталиране и използване на уеб сървър, браузър и др. По-късно тук бяха публикувани и списъци с връзки към други уеб сайтове. Днес има повече от 1,1 милиарда сайтове, но много по-малко са активни – около 200 милиона.

Еволюцията

През 90-те години уебсайтовете съдържаха предимно текст и статични изображения. Достъпът до интернет беше бавен, а анимациите и интерактивността силно ограничени. До началото на новото хилядолетие 44% от северноамериканците използваха интернет.

Едва през последните две десетилетия тази мрежа стана наистина глобална, тъй като процентът на потребителите се увеличи драстично във всички региони, включително Латинска Америка, Близкия изток, Северна Африка и др. Днес 64% от жителите на света са интернет потребители, което е приблизително 5,16 милиарда души.

Още през 1993 г. потребителите можеха да търсят информация за филми и актьори на уебсайт за фенове, който работеше на сървърите на Факултета по компютърни науки на университета в Кардиф и по-късно стана известен като IMDb (системата се появи през 1990 г.). Пет години по-късно потребителите можеха да търсят книги и да четат рецензии на мрачната начална страница на Amazon, препълнена с текст.

През 1998 г. се появява търсачката Google, която към края на същата година имаше около 60 милиона страници в индекса. Започнат като изследователски проект от двама студенти, Сергей Брин и Лари Пейдж, уебсайтът се превърна в най-популярната търсачка в света.

От Web 1.0 към Web 2.0

Нарастващата популярност на мрежата съвпадна с повсеместното разпространение на електронната поща. В края на деветдесетте години ръстът в броя на уебсайтовете беше осигурен от предприемачи, които започнаха да се занимават с електронна търговия. В началото на 2000-те се появиха първите социални мрежи, по-разнообразно съдържание стана достъпно за потребителите и те започнаха постепенно да се превръщат от потребители на съдържание в негови създатели.

Този преход е описан като преминаване от Web 1.0 към Web 2.0. Започва през 2004 г. и продължава и до днес. Сравнението на най-посещаваните сайтове през 1993 г. и 2023 г. ясно показва разликата в моделите на използване на интернет, като социалните медии в момента доминират в класацията. Статистиката сочи, че потребителите на Facebook изпращат 510 000 коментара, 293 000 актуализации на статуси и 136 000 снимки всяка минута.

Решението на Бърнърс-Лий и CERN да предоставят световната мрежа в ръцете на обществото промени живота на бъдещите поколения. Хората под 30 години израснаха в свят на отворен достъп до информация, придобиха умения, навици и речник с думи, които просто не съществуваха преди появата на глобалната мрежа.

Коментар