AMD призна, че законът на Мур се забавя

„Законът на Мур се забави, ще трябва да действаме по различен начин”, казва Лиза Су
(снимка: AMD)

Законът на Мур, който в продължение на десетилетия определя темпото в полупроводниковата индустрия, все още е жив, но се забавя, сподели пред Barron главният изпълнителен директор на AMD – д-р Лиза Су. Компанията вече разработва 3-нм чипове и дори гледа към 2-нм технология.

„Мисля, че законът на Мур се забави. Ще трябва да действаме по различен начин, за да запазим увеличението на скоростта и енергийната ефективност”, коментира в интервю Лиза Су.

Eмпиричният принцип, формулиран през миналия век от един от основателите на Intel, Гордън Мур, в по-модерната му версия отразява способността на полупроводниковата индустрия да удвоява плътността на транзисторите в чиповете приблизително на всеки две години.

От практическа гледна точка това означава, че производителността на полупроводниковите компоненти се увеличава, консумацията на енергия намалява и производството им става по-евтино.

Забавянето на закона на Мур, за което говори Лиза Су, се дължи отчасти на покачването на цените на силициевите пластините с всеки нов етап на литографията. Цената на чиповете намалява все по-малко с всяко ново поколение, производителността не расте толкова бързо, а консумацията на енергия намалява в по-малка степен.

Това не обезсърчава AMD да продължи напред. „Ние правим доста в областта на 3 нанометра и гледаме отвъд тази граница, към 2 нанометра”, казва Лиза Су.

За да преодолее пречките, които възникват по пътя на закона на Мур, компанията използва чиплет дизайн, триизмерно оформление и софтуерна оптимизация. Има и някои други нововъведения, за чието естество шефката на AMD все още не е говорила.

Връщайки се към темата за тримесечния финансов отчет, в който AMD отчете загуба за първи път от 2017 г. насам, Лиза Су обясни, че в дългосрочен план търсенето на високопроизводителни изчисления ще се завърне, а съществуващите трудности с продажбата на продукти в сървърния сегмент са временни. Тази година подобрението ще дойде през втората половина на годината, смята CEO-то на AMD.

В графичния сегмент Лиза Су е доволна от позиционирането на архитектурата RDNA 3. Компанията смята за важно предимство присъствието си в сегмента на игровите конзоли, в дискретните графични карти и хибридните процесори с интегрирана графика.

Коментар