Бутан започва добив на биткойн в Хималаите

Добивът на биткойн се счита за най-малко рисков начин за навлизане в криптоиндустрията
(снимка: CC0 Public Domain)

Инвестиционният холдинг на Кралство Бутан и листваната на Nasdaq компания Bitdeer Technologies Group планират да съберат 500 милиона долара за изпълнение на проект за добив на зелена криптовалута в Хималаите.

Набирането на средства започва в края на май, а целта на проекта е да се организира място за екологично чист добив, захранван от водноелектрически централи в Бутан, съобщи Блумбърг.

Майнингът се счита за най-малко рисковият начин за навлизане в криптовалутната индустрия. С население от 777 000 души, разположена между Китай и Индия, Бутан отдавна се стреми да диверсифицира икономиката си, която разчита в голяма степен на приходите от водноелектрическа енергия. Сега страната планира да организира добив на биткойни.

Държавната компания Druk Holding & Investments управлява инвестиции в традиционни индустрии: акции, облигации, технологии, енергетика и недвижими имоти. Промотира се и програма за „бъдещи стратегии”, която предвижда инвестиции в копаене на криптовалути.

Регистрирана в Сингапур, Bitdeer е собственост на китайски предприемач и един от водещите крипто-копачи с основен център в Тексас. Компанията завърши сливането си със SPAC миналия месец и стана публична на Nasdaq.

В Бутан Bitdeer планира да пусне 100 MW централа, която ще започне да се строи през второто тримесечие и ще бъде завършена през третото тримесечие на 2023 година.

Коментар