Излиза Nokia XR21 – модерна версия на култовия 3310

Nokia XR21 е сертифициран по стандарта MIL-STD-810H – устойчив е на падане, прах и вода
(снимка: HMD Global)

Нов смартфон Nokia XR21, еквивалент на култовия Nokia 3310, известен с устойчивостта си, излиза на пазара. Това е първият смартфон с бранда Nokia, който издържа на налягането на водна струя от 100 бара, съобщи производителят HMD Global при анонса на устройството.

Nokia XR21 е устойчив на изпускане, повреди и изтощаване, благодарение на сертифицираната си свръхиздръжливост и двудневен живот на батерията с едно зареждане.  Компанията твърди, че моделът издържа на всичко – от изпадане от джоба на панталона и удар първо в екрана на земята до 72-часов планински поход под проливен дъжд.

„Нашето устройство е толкова издръжливо, че може да се справи дори с намокряне от струя на маркуч с налягане 100 бара и 80°C температура на водата”, заяви Адам Фъргюсън, ръководител „Продуктов маркетинг” на телефоните Nokia. Все пак, ако се случи най-лошото, компанията предлага едногодишна гаранция за еднократна безплатна подмяна на екрана.

Nokia XR21 има излято под налягане шаси от 100% рециклиран алуминий и защитен корпус, изработен от устойчиви материали, както и дисплей от стъкло Corning Gorilla Glass Victus – всички те са проектирани и сертифицирани да издържат на удари. Моделът е сертифициран за издръжливост по стандарта MIL-STD-810H, което го прави устойчив на падане, прах и вода.

Nokia XR21 разполага с 64-мегапикселова камера, подкрепена от AI алгоритми
(снимка: HMD Global)

Освен това по време на фабричните тестове Nokia XR21 оцелява при падане от 1,8 м, при потапяне във вода с дълбочина 1,5 м в продължение на един час, при удар със същото налягане, както и на водна струя с налягане 100 бара (колкото е необходимо, за да се разкъса пожарникарски маркуч) и температура на водата от 80°C.

Издръжливостта на Nokia XR21 включва и живота на батерията му. Тя може да издържи до два дни с едно зареждане. В допълнение, моделът остава работоспособен и в екстремни метеорологични условия – при температури от -20°C до +55°C (последната е с един градус по-ниска от най-горещата температура на въздуха, регистрирана на Земята – в Долината на смъртта в щата Калифорния). 6,49-инчовият екран може да се използва с мокри ръце, в дъжд или с ръкавици.

Nokia XR21 разполага 64-мегапикселова камера, подкрепена от алгоритми за обработка на изображения с изкуствен интелект и режими като AI Portrait, Night Mode 2.0 и Flash Shot за подобряване на качеството на изображенията. За шумна среда стерео високоговорителите с OZO възпроизвеждане и мощност 96 dB, снабдени с режим Audio boost, подсилват звуците, за да заглушат фоновия шум. Предвидени са и два бутона за бърз достъп до любими приложения и функции.

В тестовете Nokia XR21 оцелява при потапяне във вода с дълбочина 1,5 м в продължение на час (снимка: HMD Global)

Nokia XR21 се очаква в България в цвят Pine Green на препоръчителна цена 999 лева. Производителят обещава четири години месечни актуализации на сигурността, три години актуализации на операционната система, три години гаранция и едногодишна гаранция за безплатна еднократна подмяна на екрана в случай на напукване.

Коментар