Meta планира 480Tbps подводен кабел между САЩ и Европа

Подводният интернет кабел на Meta ще бъде дълъг 7121 км
(снимка: CC0 Public Domain)

Компанията Edge Cable Holdings, собственост на Meta, е подала молба до Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) за полагане на нов подводен интернет кабел. Проектът, наречен Anjana, предвижда изграждане на високоскоростна линия, която ще свърже Северна Испания с източното крайбрежие на Съединените щати.

Дължината на кабела ще бъде 7121 км, съобщи Datacenter Dynamics. Той ще се простира от кабелната станция DC Blox (CLS) в Миртъл Бийч (Южна Каролина, САЩ) до нова станция в Сантандер (автономна област Кантабрия, Испания), собственост на Telxius.

Кабелът е проектиран от специалисти на NEC за пропускателна способност до 480 Tbps по 24 двойки влакна. Полагането трябва да започне през август 2023 г., а пускането в експлоатация е планирано за четвъртото тримесечие на 2024 г.

Това ще бъде най-бързата в света океанска подводна интернет линия. Към днешна дата рекордьорът се държи от подводния интернет кабел Google Grace Hopper, положен между САЩ и Европа – той има пропускателна способност от 350 Tbps.

На къси разстояния обаче могат да се постигнат по-високи с порядък скорости – така напремер, 110-километровият кабел Olisipo ще има пропускателна способност 4,3 Pbps.

Никой от членовете на проекта Anjana не е направил официални изявления относно плановете за полагане на кабела. По-рано NEC обяви, че възнамерява да разработи за Meta 24-чифтов 500 Tbps кабел между Европа и САЩ, но не посочи нито името на системата, нито конкретният маршрут.

В момента няма кабелни станции в Сантандер. Telxius управлява такава точка в Сопелан (източно от Сантандер), която свързва кабелите Meta/Microsft MAREA и Google Grace Hopper.

Коментар