Роботизирани станции ще зареждат електромобилите на паркинга

Голяма батерия на колела отива на правилното място при обаждане от приложение
(снимка: Autev)

Роботизирани зарядни станции могат да решат проблема със зареждането на електрически превозни средства на конвенционалните паркинги. Това ще предотврати създаването на специални места за паркиране на електромобилите.

Въпреки бързото развитие, инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства е все още в начален стадий на изграждане. Водачите трябва да търсят пунктове за презареждане, каквито в момента няма достатъчно, като особено очевидна е липсата им на обикновените паркинги.

Роботизираните зарядни станции на колела могат да помогнат за решаване на проблема. Те ще стоят тихо в ъгъла на гараж или паркинг, докато някой не ги извика чрез мобилно приложение на определено място.

Мобилните роботизирани зарядни станции са удобна алтернатива на стационарните зарядни станции. Внедряването им ще предотврати нуждата от създаване на специални места за паркиране на електрически превозни средства. Самата станция ще стигне до правилното място при поискване.

Подобни решения вече предлагат няколко компании. Най-съвършена е станцията на китайската Envision. Тя не само намира собственика на електрическата кола, но и сама свързва кабела за зареждане с помощта на роботизирана ръка.

Базираният в Сиатъл стартъп Autev предлага по-просто решение, което е значително по-евтино и може да реши проблема със зареждането на електрически превозни средства на открити паркинги. Това е голяма батерия на колела, която може да отиде на правилното място при обаждане от мобилно приложение.

Водачът трябва да извади кабела за зареждане от станцията и самостоятелно да го свърже към електромобила. Напълно заредена станция е достатъчна за шест електрически превозни средства, след което самата станция ще започне да се презарежда и то бързо.

Autev обещава търговски доставки на роботизирани станции за зареждане през първото тримесечие на следващата година. Собствениците на паркоместа и гаражи ще могат да печелят както от таксуване на клиентите, така и от продажба на рекламни места на сградата на паркинга.

Може да се очаква, че с течение на времето ще има все повече и повече такива предложения. И един ден, излизайки от колата на паркинга, ще избирате от дузина роботизирани станции за зареждане, които ще се надпреварват да предлагат услугите си.

Коментар