Големите ИТ съкращения – предизвестени, не толкова страшни

След свръх-растежа по време на пандемията и наемането на много нови кадри сега за ИТ индустрията идва време за редуциране на екипите (снимка: CC0 Public Domain)

Близо 15 години много хора по света вярваха, че да си програмист е сладка, добре платена специалност, за която винаги ще има работа и търсенето само ще расте. Масовите ИТ съкращения в Силициевата долина през през последните месеци показаха, че навярно сме тълкували изкривено перспективите на тази професия.

Макар да се случват предимно в силно развитите ИТ центрове на света, тези съкращения се отразяват на ИТ бизнесите по цял свят. Все пак освобождаването на десетките хиляди ИТ кадри не е толкова страшно явление, казват специалисти.

Промяна на приоритетите

Най-новата серия съкращения в компанията-майка на Facebook, Meta, засяга работещите на ключови технически позиции като т. нар. учени по данните и софтуерни инженери. Това са все роли, които доскоро се смятаха за неуязвими.

Тенденцията представлява ярък обрат в индустрия, която не спира ласкаво да говори за кадрите като за „технически таланти“. Години наред те бяха обект на глезене, каквото в други индустрии е немислимо.

Но сега софтуерните инженери са най-често срещаната позиция всред съкратените през първите месеци на 2023 г. Това се случва за първи път, по данни на фирмата за анализи на пазара на работна сила Revelio Labs. Миналата година, когато започнаха големите съкращения в технологичния сектор, най-потърпевши бях специалистите по подбор на персонал. Сега обаче софтуерните инженери са „на топа на устата“.

„Първите съкращения бяха доминирани от специалисти по набиране на персонал“, каза старши икономистът на Revelio Рейхан Аяс. „През 2023 г. преминаваме към инженерните специалности и в частност софтуерно инженерство, което сигнализира за промяна във фокуса на текущите бизнес-приоритети.“

Удар по основния продукт

С други думи, технологичните компании сега не просто „остъргват мазнините“, като уволняват хора, без които биха могли да правят бизнеса си – такива като търговци и масажисти. Сега се наблюдават съкращения най-вече на хора, ангажирани в създаването на основните продукти – онези, с които фирмите са известни. Досега тези инженери се считаха за нещо като ядро, което няма как да бъде засегнато.

Софтуерните инженери все още са важни, но вече нямат силата, която имаха преди.

„Преди беше просто „колкото повече, толкова повече“, правеше се каквото е необходимо, за да се наемат най-добрите таланти“, каза Даниел Кеум, доцент по мениджмънт в бизнес-школата при Колумбийския университет, относно технологичните компании. „Сега те са наясно с разходите, искат да бъдат оптимизирани и икономични.“

Люшкането на махалото

Технологичните компании се разраснаха доста бързо по време на пандемията. Тогава хората бяха по домовете си и имаха нужда от всевъзможни технологии, за да изпълняват ежедневните си задължения. Софтуерите за видеоконференции, уебкамерите, аудио-техниката и ред други ниши буквално процъфтяха покрай пандемията.

Но сега голяма част от това търсене стихна. Междувременно технологичните компании, които значително разшириха екипите си през времената на пандемията, сега се завръщат към нормалните темпове на растеж и нямат нужда от чак толкова много работна сила. А в същото време не успяват да измислят следващото „голямо нещо“, което да оправдае големия брой служители. Това означава, че нямат нови източници на значителни приходи, от които да черпят, следователно са принудени да преминат от режим на растеж към режим на поддръжка.

Междувременно и икономиката не е толкова силна, колкото ни се иска. Възходът на AI на работното място също има значение, тъй като позволява на програмистите да бъдат по-продуктивни и потенциално позволява на работодателите да вършат същата работа като преди, но с по-малко работници.

Люшкането на махалото в двете крайности е нормално, но това има своите странични ефекти. В крайна сметка съкращенията вещаят лоши времена за ИТ бизнеса, намалявайки мотивацията и производителността и затруднявайки растежа на компаниите в бъдеще, когато икономиката се подобри.

Е, не е толкова зле

За софтуерните инженери и други технически работници обаче серията ИТ съкращения не означава край на света. Те все още са изключително търсени! Просто тяхната сила при преговаряне и способността им да искат превъзходни бонуси и заплати е охладена.

Последният месечен доклад за работните места на асоциацията на технологичната индустрия CompTIA установи, че макар заетостта в технологичните компании (което включва всички роли в тези компании) да е намаляла леко през март, всъщност заетостта в техническите професии в индустриалните сектори се е увеличила с близо 200 000 позиции. Така че дори технологичните компании да съкращават технологични кадри, други индустрии ги грабват като топъл хляб. Тези специалисти са желани. Просто ще трябва да променят очакванията си – ще се потопят в някоя индустрия, различна от ИТ.

„Ако сте технологичен човек, преди бихте мислили за работа само в Силициевата долина и петте най-добри ИТ фирми“, каза Кеум. „Сега ИТ талантите трябва да помислят, ‘добре, може би не е лошо да се работи в индустриална компания’. Време е да гледаме на заетостта малко по-широко“, каза той.

Коментари по темата: „Големите ИТ съкращения – предизвестени, не толкова страшни”

добавете коментар...

  1. до 123

    И какви са тези иновативни собствени продукти, които ще правиш, че па да ги ползва и целия свят?

  2. 123

    Дрън, дрън! Бъдещето е в иновативни собствени продукти, които да се ползват по целия свят.

  3. Българин

    За да има работа за професията програмист, трябва да има какво да се програмира и кой да ползва изпрограмираното. А в момента всички гледат максимално да ползват готови решения с минимален customization. Така че няма да има такъв глад за програмисти. Бъдещето е в регионалните центрове за данни.

Коментар