Intel планира големи съкращения на персонал

В опит да намали разходите Intel ще предприеме мащабни съкращения
(снимка: Intel)

Процесорният гигант Intel се намира в неблагоприятна финансова ситуация. Търсенето на клиентски продукти е слабо, поради излишъка, натрупан по време на пандемията, докато компанията се опитва да настигне конкурентите в чиповете и да стане голям производител по договор.

В резултат на принудителни съкращения може да пострадат до 20% от персонала в клиентското и сървърното бизнес направления на Intel, твърди анализаторът Дилън Пател, цитиран от Tom’s Hardware. Според него, компанията възнамерява да намали годишните си разходи с $10 млрд., или около 10%.

При подобна корекция на бюджета, смята Пател, е наложително значително съкращаване на персонала. Според експертните оценки, тези съкращения ще възлязат на 20% в сървърното и клиентското бизнес направление на Intel.

Източници от Intel потвърждават, че компанията освобождава персонал, без да коментират мащаба на съкращенията. Резервите за намаляване на разходите, според представители на компанията, включват и оптимизиране на структурата на персонала. Тази година Intel си е поставил за цел да намали разходите с $3 милиарда, а до 2026 – с $10 милиарда годишно.

В своя изследователски център в Калифорния Intel възнамерява да съкрати повече от 500 служители, според скорошни документи, подадени до щатските власти. В Орегон, където се намира голям завод за чипове на Intel, също са планирани съкращения на част от персонала.

Въпреки че компанията се надява на възстановяване на пазара на полупроводници през втората половина на годината, в средносрочен план съкращенията на работници са неизбежни.

Коментар