ChatGPT започна да пише фалшиви новини

Писането на измислени статии изглежда лесна задача за AI бота ChatGPT
(снимка: CC0 Public Domain)

Органите на реда в китайската провинция Гансу задържаха мъж, който използва AI бота ChatGPT, за да пише фалшиви новинарски статии. Арестът е извършен в съответствие с действащото законодателство в страната, което, наред с други неща, забранява злоупотребата с невронни мрежи за разпространение на невярна информация.

Заподозреният с фамилно име Хонг е обвинен, че е използвал бота с изкуствен интелект ChatGPT, за да създаде няколко новинарски статии за дерайлирането на влак, разказва The Verge. Според официални лица, събитията, описани в тези материали, не са свързани с реалността.

Открити са общо 20 статии, които представят различни версии на една и съща история, но сцената се променя. Всички статии са публикувани в платформата за блогове Baijiahao, която е собственост на Baidu.

Според изявление на местната полиция, Хонг е признал, че е използвал ChatGPT, за да пренапише съществуващи новинарски статии и така да заобиколи филтрите за дублирано съдържание. Той генерирал фалшиви статии с чатбота, пускал ги в интернет и правел пари от това. Общо фалшивите статии на Хонг са гледани повече от 15 000 пъти.

AI ботът ChatGPT е забранен в Китай. Жителите на страната трябва да използват VPN услуги, за да взаимодействат с невронната мрежа.

Що се отнася до Хонг, той вече е обвинен в провокиране на конфликти. Възможно е по-късно да бъде обвинен и в нарушаване на обществения ред и организиране на безредици на обществени места, като може да получи присъда от 5 до 10 години затвор.

Коментар