Учени подобриха диагностицирането на инфаркт с помощта на AI

Възможността за бързо изключване на инфаркт ще помогне за намаляване на броя на хоспитализациите (снимка: CC0 Public Domain)

Алгоритъм, базиран на изкуствен интелект, помогна на британски изследователи значително да подобрят точността на диагностицирането на инфаркти и да минимизират фалшивите положителни резултати. Това ще облекчи лекарите в обслужването на пациенти, които се нуждаят от спешна помощ.

Алгоритъмът е тестван върху 10 000 пациенти в шест държави и демонстрира точност в 99,6% от случаите – AI показа отрицателен резултат за пациенти, при които не е имало заплаха за здравето, независимо от пола и възрастта, отбелязва Блумбърг.

Един от маркерите за инфаркт на миокарда е протеинът тропонин, който се освобождава в кръвта, когато сърдечните клетки умират. Въпреки това, при някои пациенти, предимно жени, нивото му по време на инфаркт е нетипично ниско. Оказва се, че в такива случаи AI може да помогне.

Алгоритъм с изкуствен интелект, известен като CoDE-ACS, взема предвид не само нивото на тропонина, но и специфична информация за пациента: възраст, пол, резултати от електрокардиограма и медицинска история. Всичко това увеличава вероятността от правилна диагноза на инфаркт.

Острата болка, която е един от признаците на инфаркт, може да бъде причинена от много други състояния и диагностицирането не винаги е лесна задача, казва Никълъс Милс, професор по кардиология в Университета в Единбург, ръководил проучването.

Участието на AI във вземането на решения има огромен потенциал за подобряване на ефективността на традиционно натоварените спешни отделения. Възможността за бързо изключване на инфаркт ще помогне за намаляване на броя на хоспитализациите. Клиничните изпитания на AI технологията в Шотландия продължават.

Коментар