ЕС въвежда телефон за жертви на престъпления

Нови линии за спешни повиквания скоро трябва да са на разположение в целия ЕС, съгласно решение на Европейската комисия решение.

Два нови номера, започващи със 116, се запазват за услуги от социална значимост. Номерата 116 006 и 116 117 ще обслужват в целия ЕС жертви на престъпления и граждани, нуждаещи се от неспешни медицински услуги, съобщи Комисията.

„Хората са най-беззащитни, когато са далече от дома си, и тези европейски телефонни линии наистина могат да им бъдат от полза, когато изпаднат в затруднение", заяви Вивиан Рединг, европейски комисар, отговарящ за съобщенията и телекомуникациите.

Жертвите на престъпление могат да се обръщат за помощ на номер 116 006, на който наред с емоционална подкрепа ще получат правна и практическа информация относно своите права и ще бъдат насочени към съответните организации.

Позвънявайки на един единствен номер, обаждащите се ще получават информация относно местната полиция и процедурите на наказателното правораздаване, възможностите за получаване на обезщетения, отговор на застрахователни въпроси и др.

Службата за неспешни медицински повиквания (номер 116 117) ще насочва обаждащите се към местата, където могат да получат медицинска помощ, когато тя е неотложна, но не и животозастрашаваща, по-специално в извън работно време, през почивните дни или националните празници.

Целта е обаждащият се да бъде свързан с квалифициран оператор или с квалифицирано медицинско лице, което може да предложи медицинска помощ или съвет по време на самото повикване, особено когато обаждащият се няма достъп до източника, към който обикновено се обръща за медицинска помощ.

Съгласно днешното решение страните в ЕС трябва да гарантират, че националните органи, отговорни за регулиране на телекомуникациите, могат  да отдадат двата нови номера за ползване от 15 април 2010 г. Съответните национални организации ще трябва да кандидатстват за номерата и да ги въведат в действие.

Коментар