Shell ще използва AI при дълбоководно проучване за нефт

Изкуственият интелект може да направи проучванията и добива на нефт по-ефективни
(снимка: CC0 Public Domain)

Петролният гигант Shell ще разчита на технология с изкуствен интелект от компанията SparkCognition за дълбоководно проучване на нефт. AI технологията ще се използва и за увеличаване на добива на петрол в шелфа.

Алгоритмите на SparkCognition ще обработват и анализират големи обеми сеизмични данни, докато Shell търси нови нефтени полета. „Стремим се да намерим нови начини за изследване, да ги преосмислим”, казва вицепрезидентът на Shell по иновации и производителност Габриел Гуера, цитиран от Ройтерс.

Компанията се надява с помощта на AI да подобри оперативната ефективност, да увеличи добива и да постигне по-бързи успехи в проучванията за нефт. Новият процес може да намали проучвателната работа от девет месеца на девет дни.

„Генеративният AI за сеизмични изображения може да повлияе положително на процеса на проучване. Като цяло тази технология може да бъде много обещаваща за проучване на нефт”, казва Брус Портър, главен учен в SparkCognition.

Технологията ще генерира подповърхностни изображения, като използва по-малко данни от сеизмично сканиране от обикновено, което ще помогне за запазване на дълбоководните обекти. По-малкото сеизмични проучвания ще ускорят работния процес и ще спестят разходи за високопроизводителни изчисления.

Коментар