IBM купи израелска платформа за защита на данните в облака

IBM ще интегрира софтуера на Polar Security в своите решения за сигурност
(снимка: IBM)

Американската ИТ корпорация IBM съобщи, че купува стартъпа Polar Security, базиран в Израел и известен с платформата си за защита на данните в облака от кибератаки. IBM ще интеггира софтуера на придобитата компания в своите решения за сигурност.

Финансовите условия на сделката не бяха обявени, но според TechCrunch става дума за сума от 60 милиона долара. Миналата година Polar Security привлече инвестиция в размер на 8,5 милиона долара.

Polar Security разработва платформа, която помага на компаниите да сканират публични облаци за открити чувствителни записи като номера на кредитни карти на клиенти. Според разработчиците, техните алгоритми могат също да намират лични данни, съхранявани в SaaS приложения.

Въз основа на данните, показвани от платформата, компаниите могат да оценят своите рискове за информационната сигурност (IS). По-специално, решението на Polar Security помага на клиентите да намерят защитени с парола файлови трезори и акаунти с твърде широки потребителски права.

Платформата сортира рисковете въз основа на тяхната тежест, за да помогне на ИТ администраторите да се справят първо с най-належащите проблеми. Като допълнителна мярка системата генерира предложения за коригиране на недостатъци.

Polar Security твърди, че нейната платформа е в състояние да открива не само рискове за киберсигурността, но и проблеми с регулаторните съответствия. Платформата може, например, да определи дали дадена компания съхранява финансови данни в SaaS приложение, което не е сертифицирано да съхранява такава информация.

Системата е базирана на така наречената безагентна архитектура. Това означава, че клиентите не трябва да внедряват допълнителен софтуер в своите облачни среди, което прави инсталирането лесно. Polar Security уверява, че компаниите могат да внедрят платформата само за няколко минути.

След приключване на сделката IBM планира да интегрира софтуера на Polar Security в своето портфолио от решения за сигурност Guardium, които компаниите могат да използват за криптиране на бизнес данни, намаляване на уязвимостите и изпълнение на свързани задачи.

Коментар