НАСА подобри рекорда за предаване на данни от Космоса към Земята

Лазерните комуникации предлагат повече данни от Космоса към Земята. Повече данни = повече открития (снимка: НАСА)

Експериментална сателитна система на НАСА, базирана на лазерна комуникация, постигна нов рекорд в предаването на данни от 200 Gb/s. Това е 400 пъти по-бързо, отколкото позволява най-добрата тарифа на Starlink (500 Mbps).

За шест минути преминаване над наземна комуникационна станция сателитът TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) успя да предаде няколко терабайта данни. Такава връзка ще изведе космическата комуникация на ново ниво и това време не е далеч, обещава НАСА.

Експерименталният кубсат Pathfinder Technology Demonstrator 3 (PTD-3) на НАСА беше изстрелян в космоса миналия май с мисията Transporter-5 на SpaceX. На борда на малкия спътник има лазерен комуникационен блок с размерите на „кутия за обувки” и тегло 11 кг. Блокът е сглобен основно от компоненти, налични на свободния пазар.

През юни миналата година лазерният комуникационен блок в орбита постави първия абсолютен рекорд, като предаде данни на Земята със скорост от 100 Gb/s. Такава висока скорост бе постигната, благодарение на по-късата дължина на вълната на лазерния лъч в сравнение с радиосигнала. Но имаше и трудности: лъчът трябваше да бъде насочен точно към приемника (малък телескоп в OCTL JPL) и времето трябваше да е добро, без тежки облаци.

Комуникационният блок TBIRD има размери на „кутия за обувки” и тегло 11 кг
(снимка: НАСА)

Между другото, процесът на опростяване на дизайна на лазерния предавател беше силно повлиян от факта, че разработчиците изоставиха самостоятелната система за насочване на лазерния лъч към земния приемник. Системата се задейства от управлението на двигателите на кубсата, което се оказа по-практично и доста надеждно решение.

В допълнение към хардуера, разработчиците трябваше да надградят протоколите за пренос на данни. По-специално, в случай на грешка при предаване на данни, само блокът с грешката се предава повторно. Така се избягва зареждането на канала с ненужни повторения и се увеличава общата скорост на излъчване.

В бъдеще блоковете за лазерна комуникация ще трябва да осигурят комуникационни канали за постоянни мисии до Луната, Марс и извън тях. Високоскоростни оптични канали ще се появят и в нови космически научни инструменти, включително телескопи. От тях се очакват гигантски обеми информация и всичко това трябва да се предаде на Земята.

Коментар