Актуализация на Windows 11 забавя VPN връзките

Майската актуализация на Windows 11 причини забавяне на VPN връзките
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft проучва проблем с бавните VPN връзки при използване на L2TP и IPsec на компютри с Windows 11. Значително забавяне на скоростта на VPN се наблюдава след инсталиране на майската кумулативна актуализация на операционната система.

Проблемът, за който съобщава Bleeping Computer, стана известен за първи път през април, когато Microsoft пусна незадължителната актуализация KB5025305 за Windows 11. Този пакет по-късно стана част от задължителната актуализация KB5026372, която започна да се разпространява през май.

И двата сервизни пакета водят до проблем с VPN връзките с L2TP и IPsec. Самата връзка работи, но скоростта е минимална.

В допълнение, инсталирането на една от споменатите актуализации води до често прекъсване на RDP връзката. Проблемът изглежда се наблюдава при използване на безжична Wi-Fi връзка и не засяга компютри, които използват кабелна интернет връзка.

Говорител на Microsoft потвърди, че компанията е наясно с проблема и в момента работи върху решение. До пускане на съответния пач единствената възможност за възстановяване на нормалната скорост на VPN връзката е премахване на проблемни актуализации от компютъра. Това обаче ще премахне и други корекции, включително за сигурността.

Все още не е известно кога Microsoft ще пусне корекция за отстраняване на проблема с бавната VPN връзка в Windows 11.

Коментар