Формира се британско-японски съюз в чиповете

Индустрията на Обединеното кралство е силно зависима от тайванските чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Обединеното кралство ще работи тясно с Япония в областта на полупроводниците, за да намали зависимостта си от тайванските чипове, стана ясно преди срещата на Г7.

Британският министър-председател Риши Сунак обяви двустранно „партньорство за полупроводници” с Япония, насочено към повишаване на устойчивостта на веригата за доставки на фона на опасения относно потенциални трудности при производството на чипове в Тайван.

Япония, от своя страна, обяви планове да инвестира £18 млрд. ($22,5 млрд.) в британски компании за чиста енергия, предаде Блумбърг.

„Споразумението от Хирошима” е насочено към задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, сигурността и технологиите между Обединеното кралство и Япония”, заяви Сунак. Стрес тестовете и укрепването на веригите за доставки са ключова цел след ескалацията в Украйна и пандемията от Covid-19, а за доставки на чипове се разчита основно от Тайван.

В петък Обединеното кралство ще представи стратегията си за полупроводници. Сунак заяви, че заедно с японския премиер Фумио Кишида „работят в тясно сътрудничество по защитата на мира и сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион и защитата на нашите ценности, включително свободната и справедлива търговия”.

Японската компания Marubeni Corporation и нейните партньори възнамеряват да инвестират около £10 милиарда ($12 милиарда) в Обединеното кралство през следващото десетилетие, главно в офшорна вятърна енергия, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя на Великобритания.

Sumitomo Corporation ще инвестира около £4 милиарда ($4,9 милиарда) в офшорни вятърни проекти край Съфолк и Норфолк, докато Mitsubishi Estate и Mitsui Fudosan ще инвестират £3,5 милиарда ($4,3 милиарда) в достъпни жилища и офис площи, уточнява изявлението.

Междувременно британската енергийна компания Octopus Energy заяви, че ще инвестира £1,5 милиарда ($1,8 милиарда) в азиатско-тихоокеанския енергиен пазар до 2027 г.

Коментар