TSMC отново е най-скъпата азиатска компания

Най-големият производител на чипове в света се намира в Тайван – това е TSMC
(снимка:  Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited )

Тайванският производител на чипове по договор TSMC отново е най-скъпата азиатска компания, изпреварвайки по пазарна капитализация Tencent – интернет гиганта от Китай.

През май 2023 г. акциите на TSMC поскъпнаха с около 6%, с което капитализацията на компанията достигна почти 450 милиарда долара, отбелязва Блумбърг. Котировките на TSMC се покачиха на фона на скок в търсенето на технологии с изкуствен интелект, които изискват високопроизводителни чипове за работата си. Друг фактор е подкрепата за полупроводниковата индустрия от властите в различни страни, вкл. Япония.

Пазарната капитализация на Tencent, която доскоро заемаше първо място в списъка на най-големите азиатски компании, се увеличи със 7,4% от началото на 2023 г. и остана практически непроменена през последния месец в условия на бавно възстановяване на китайската икономика. Към 22 май 2023 г. капитализацията на Tencent е около 405 милиарда долара.

Акциите на Tencent са под натиск от дълго време, поради действията на китайските регулатори, които провеждат антитръстови разследвания срещу най-големите компании в страната от различни сегменти на икономиката, в частност интернет платформите и високите технологии.

Анализатор от инвестиционната банка China Renaissance смята, че динамиката на продажбите на TSMC ще отслабне през първата половина на 2023 г., поради намаляване на поръчките, включително от Apple.

Наскоро САЩ наложиха нови санкции срещу Китай, ограничавайки доставките на американски полупроводникови технологии за страната. Това допълнително ще усложни дейността на производителите на чипове и ще удари бизнеса на TSMC както никога досега, според анализатори от Fubon Research. Според техните оценки, поради ограниченията на американските власти, тайванската компания може да загуби около 5-8% от приходите си.

През януари 2023 г. TSMC обяви, че капиталовите ѝ разходи през 2023 г. ще бъдат намалени до приблизително 32-36 млрд. долара – от 36,3 милиарда през 2022 г. TSMC регистрира приходи от 16,69 млрд. долара през първото тримесечие на 2023 г., в сравнение с 17,57 млрд. долара за същия период на 2022 г.

През август 2021 г. TSMC стана най-скъпата компания в Азия – тогава пазарната капитализация на производителя на чипове по договор достигна 539 млрд. долара, докато Tencent се оценяваше на 536 млрд. долара.

Коментар