ЕС налага железен контрол над криптовалутите

Два нови закона променят правилата на играта на криптопазара в ЕС
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейския парламент прие наскоро законопроекти, които установяват „прозрачни правила” за всички транзакции с криптовалута на територията на страните-членки. Така ЕС става първата юрисдикция, в която подобен регламент ще влезе в сила.

ЕП гласува закони за лицензиране на криптовалутите и регулиране на транзакциите. Режимът на лицензиране MiCA (Пазари на крипто-активи) получи 517 гласа в подкрепа. Против гласуваха 38 депутати, 18 се въздържаха.

Освен това с 529 гласа „за” беше приет още един закон, уреждащ сделките. Той ще изисква от крипто-операторите да идентифицират своите клиенти, за да се борят с прането на пари.

Като цяло тези закони променят правилата на участниците на пазара на криптовалута в целия ЕС. Операторите на портфейли за криптовалута и крипто-борси ще трябва да получат лиценз за своите дейности, а емитентите на стабилни монети – криптовалути, чийто курс е фиксиран към фиатни валути – ще трябва да поддържат значителни резерви.

Тези актове за първи път в света въвеждат пълноценно регулиране на криптовалутите. „Нашата мисия е да защитаваме потребителите и да гарантираме финансова стабилност и цялост на пазара”, каза комисарят по финансовите пазари Мейрид Макгинес.

„За европейската крипто-индустрия вече има прозрачни регулаторни правила, които не са в сила в страни като Съединените щати. Секторът, който претърпя тежки щети от срива на крипто борсата FTX, ще може да възстанови доверието си”, коментира евродепутатът Стефан Бергер, един от водещите поддръжници на новото законодателство. Според него, ЕС е в челните редици на крипто-икономиката.

През 2022 г. и началото на 2023 г. се случиха поредица от сривове на големи крипто-предприятия като борсата FTX. Основната причина беше продължителният спад в стойността на криптовалутите, предимно биткойн, но и собствениците на тези предприятия се оказаха изключително съмнителни от гледна точка на традиционните пазари. Колосалната капитализация на FTX и личното състояние на нейния собственик се изпариха за една седмица, а огромен брой клиенти загубиха значителни средства.

Законопроектът MiCA беше предложен за първи път през 2020 г. За да стане закон, той трябва да бъде одобрен не само от Европейския парламент, но и от Съвета на Европа. Ако всичко върви гладко, законът ще влезе в сила още през юни 2024 г.

Коментар