SAP и Microsoft договориха партньорство в изкуствения интелект

Партньорство на SAP и Microsoft ще разкрие нови възможности за бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерните компании Microsoft и SAP се договориха да си сътрудничат в областта на проектите за генеративен изкуствен интелект (AI). Първият етап от партньорството е свързан с технологиите за управление на персонала.

Съгласно условията на споразумението, системите SuccessFactors на SAP ще бъдат интегрирани с 365 Copilot и услугата Azure OpenAI Service на Microsoft за достъп до езикови модели и генериране на естествен език.

„В продължение на много години Microsoft и SAP работят рамо до рамо, за да помогнат на своите клиенти да трансформират бизнеса си. Ние сме развълнувани от възможностите, които генеративният AI носи на нашата индустрия и нашите клиенти”, каза изпълнителният директор на SAP Кристиан Клайн.

Според него, новите възможности, които се откриват пред индустрията и клиентите благодарение на генеративния изкуствен интелект, са много важни за компанията.

„Имаме невероятна възможност да създадем изкуствен интелект от следващо поколение, който ще проправи пътя за растеж на производителността за всеки човек, компания и индустрия, включително функцията за управление на персонала”, каза от своя страна главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

В края на април 2023 г. SAP съобщи за намеренията си да използва технологии за изкуствен интелект в своите продукти. По-специално, компанията възнамерява да интегрира своя софтуер с популярния AI бот ChatGPT.

Кристиан Клайн уточнява, че са проучвали възможностите на езиковия модел ChatGPT от известно време и вече имат разработени повече от 50 сценария за използването му в SAP приложения. След конференцията Sapphire потребителите ще имат достъп до тези нови функции.

Междувременно SAP създаде вътрешен комитет от клиенти, изследователи и анализатори, фокусиран върху предотвратяване на пристрастията в откритията на AI и защитата срещу потенциална злоупотреба с технологията.

В началото на 2023 г. Microsoft обяви нова, многогодишна инвестиция в разработчика на бота ChatGPT – компанията OpenAI. Конкретна сума не е известна, но според някои източници, става въпрос за 10 милиарда долара.

Коментар