OLED дисплеи се разтягат, мерят пулс и кръвно налягане

Иновативен разтягащ се дисплей на Samsung, показан на изложение в Лос Анджелис
(снимка: Samsung Display)

Корейският производител Samsung Display показа няколко интересни разработки на дисплеи по време на изложението Display Week в Лос Анджелис. Rollable Flex е необикновен дисплей с тръбен дизайн, който може да се разгъва от 49 мм до 254,5 мм. Интерес предизвика и дисплей, който не само сканира папиларните линии на пръстите във всяка част от екрана, но също така измерва кръвното налягане, както и други здравни показатели, без да използва допълнителни модули.

Техническите подробности за разгъващия се дисплей Rollable Flex засега са оскъдни. О-образният тръбен дизайн позволява скриване на голям екран в доста компактен корпус. Samsung не разкрива сценариите на използване, но може да се предположи, че такъв екран ще стане основа за таблет или лаптоп с подвижен дисплей, отбелязва The Verge.

Втората иновация, Sensor OLED Display, изглежда като многообещаваща разработка за смартфони и други електронни джаджи. Обикновено малък модул под определена част на дисплея се използва за четене на пръстов отпечатък, докато новият екран на Samsung може да разпознае докосване навсякъде. Това предполага, че устройствата с такъв дисплей ще се отключват много по-бързо.

Същият дисплей може да измерва пулс, кръвно налягане и нива на стрес. За измерванията се използва анализ на отражението на модела на съдовата мрежа по върховете на пръстите. За по-голяма точност, електрониката може да измерва показанията на пръстите на двете ръце на потребителя.

Този дисплей е способен да измерва пулс, кръвно налягане и ниво на стрес
(снимка: Samsung Display)

Всички тези функции са интегрирани директно в дисплея, без използване на допълнителни модули. Все още не е известно колко точни могат да бъдат подобни измервания, колко време отнема процесът и дали здравните данни могат да се четат едновременно със сканиране на пръстови отпечатъци.

Въпреки това, новият тип дисплей може да даде на смартфоните възможности, които сега са достъпни предимно в смарт-часовници или фитнес-гривни.

Предполага се, че Samsung Display ще доставя иновативните дисплеи на производители на устройства като Samsung Electronics. Може да се очаква, че представените в Лос Анджелис технологии ще се появят в смартфоните и други електронни устройства през следващите години.

Коментар