OpenAI планира да отвори R&D офис в Полша

„Планираме да създадем в Европа офис за изследвания и разработки”, казва Сам Алтман
(снимка: Sam Altman / Twitter)

Разработчикът на популярния бот с изкуствен интелект ChatGPT, компанията OpenAI, възнамерява да отвори офис в Европа. Предпочитаната локация е Полша, която се счита за обещаваща платформа за експанзия в региона.

Сам Алтман, шефът на OpenAI, заяви, цитиран от Блумбърг, че една от целите на настоящата му обиколка из европейските градове е да намери място за откриване на нов офис в ЕС. Според бизнесмена, Полша е сред приоритетните страни.

„Планираме да създадем в Европа офис за изследвания и разработки, а не управленски”, уточни Алтман. По неговите думи, намирането на място за такъв филиал е една от целите на европейското му обиколка, която тече в момента.

Алтман вижда „гъстотата на таланти” в страната като ключов фактор при избора на местоположение за офиса. Полша е доста привлекателно място за ИТ индустрията. Тук се намират офиси на големи компании като Alphabet, P Morgan Chase & Co и Visa, както и CD Projekt SA, издателят на култови игри като The Witcher и Cyberpunk 2077.

Шефът на OpenAI каза още, че подкрепя намерението на Европа да ръководи формирането на глобална политика за регулиране на дейността на AI компаниите. По-рано той говори пред американски сенатори и подкрепи регулирането, по-специално етикетирането на съдържание, генерирано от невронни мрежи, и мерките за предотвратяване на дезинформация.

Алтман планира да посети също Париж и Обединеното кралство. По неговите думи, наскоро пуснатата мобилна версия на ChatGPT е довела до малко, но видимо увеличение в броя на абонаментите за платената Pro версия на услугата.

Коментар