Microsoft вгражда изкуствен интелект Copilot в Windows 11

Потребителите на Windows 11 скоро ще получат вграден AI инструмент Copilot
(снимка: Microsoft)

Microsoft възнамерява да вгради помощника с изкуствен интелект Copilot в операционната система Windows 11. Новият AI инструмент ще бъде представен скоро, на конференцията за разработчици Build, съобщи компанията в блога си.

Гласовият асистент Cortana, представен в Windows 10 преди години, не спечели масовия потребител, но Copilot има всички шансове за успех. Много е вероятно новият AI да стане публично достъпeн още с есенната актуализация на Windows 11, въпреки че Microsoft все още не е обявила точната дата за пускане на Copilot.

По-рано Microsoft въведе изкуствен интелект в търсачката Bing, а впоследствие интегрира интелигентни алгоритми в офис приложения като Word, Excel, Teams и дори Edge. Асистентът с изкуствен интелект за Windows ще бъде само един от следващите AI продукти на Microsoft – компанията има големи планове да използва AI навсякъде.

С пускане на Windows Copilot, операционната система Windows 11 ще стане първата компютърна платформа с централизирана AI помощ за потребителите, твърди Microsoft. Заедно с AI бота в Bing, плъгини от Microsoft и от трети страни, потребителите ще могат да вдъхнат живот на своите идеи, като реализират сложни AI проекти, без да се разсейват от превключване между множество приложения, казват от компанията.

Microsoft вече добави Bing с AI към Windows 11, но неговата функционалност е ограничена – иконата в Windows 11 не е нищо повече от връзка към търсачката Bing.com, която при щракване отваря браузъра Edge.

Междувременно Windows Copilot изглежда като пълноценен AI помощник. Той ще бъде разположен в страничната лента на Windows 11 и потребителите ще могат да го извикват при работа във всяко приложение. Асистентът Cortana никога не успя да стане нещо повече от едно от многото приложения, въпреки първоначалните очаквания за доста широка функционалност.

Работата на Microsoft в тази област няма да спре с Windows Copilot, тъй като платформата за покупка на приложения (marketplace) също трябва да получи поддръжка на изкуствен интелект. AI алгоритмите ще бъдат внедрени в платформата по различни начини – от генериране на ключови думи за търсене на приложения до обобщаване на потребителски отзиви.

Microsoft възнамерява да поддържа тесни връзки с разработчиците на ChatGPT. Известно е, че OpenAI и Microsoft се договориха да използват в бъдеще общ формат на плъгините за ChatGPT и Bing, включително създадени от „трети страни”.

Освен това Microsoft работи върху добавки за Microsoft 365 Copilot. Очаква се компанията да покаже повече от 50 плъгина по време на конференцията за разработчици Build, включително Atlassian, Adobe, ServiceNow и Thomson Reuters, а „още хиляди” предстои да излязат скоро.

Коментар