Възстановяване на смартфон пазара не по-рано от 2024 г

2023 е година на предпазливостта за пазара на смартфони
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните доставки на смартфони се очаква да намалеят с 3,2% през 2023 г., в резултат на по-слабите икономически перспективи и продължаващата инфлация, сочи ново проучване на анализаторската компания IDC. Според прогнозата, доставките на умни телефони ще достигнат 1,17 милиарда единици тази година.

IDC изчислява, че възстановяването на пазара на смартфони ще започне през 2024 г. с ръст от 6% на годишна база. Но потребителското търсене във всички региони се възстановява много по-бавно от очакваното, отбелязват анализаторите.

„Ако 2022 г. беше годината на излишните запаси, то 2023 г. е годината на предпазливостта“, каза Набила Попал, директор изследвания в IDC Mobility and Consumer Device Trackers. „Въпреки че всеки иска да има готови запаси за вълната на неизбежното възстановяване, никой не желае да остане с тях твърде дълго. Това също така означава, че марките, които поемат рискове, потенциално могат да извлекат големи печалби от увеличен дял в правилния момент“.

IDC обаче смята, че въпреки изброените проблеми, сегментът на сгъваемите смартфони продължава да се развива. „Все още виждаме повече сгъваеми устройства на пазара, което е голям технологичен скок напред за индустрията, но моментът е лош“, коментира Райън Рейт, вицепрезидент на групата за мобилни и потребителски устройства в IDC.

Според публикация на CNET, пазарът на сгъваеми телефони е доминиран от Samsung Galaxy Z Fold 4 и Z Flip 4. Наскоро Google представи първия си сгъваем телефон Pixel Fold, Motorola пусна актуализирана версия на своя Razr, а Honor и Oppo също предлагат сгъваеми устройства.

Коментар