Пазарът на печатащи устройства расте

Доставките на печатащи устройства възлизат на 22,8 милиона броя през първото тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на печатащи устройства (hardcopy peripherals, HCP) отбеляза ръст от 2,2% през първото тримесечие на 2023 г., спрямо същия период на миналата година, сочи нов доклад на IDC.

Доставките на принтери, многофункционални устройства и дигитални копирни машини са нараснали до 22,8 милиона броя през тримесечието януари-март, докато година по-рано бяха на ниво от 22,3 милиона единици.

Анализаторите отчитат и ръст на HPC пазара от 14% в парично изражение – продажбите на печатащо оборудване през тримесечието донесоха 11 милиарда долара приходи на участниците.

Според анализаторите от IDC, възстановяването на този пазар е улеснено от подобрената наличност на продукти, изпълнението на отложени поръчки от производителите и намаляването на ограниченията по отношение на производствените възможности.

Ръст на продажбите регистрират всички големи региони по света, с изключение на Япония. Най-значително увеличение, 27,7%, постигат САЩ, Китай (+19,1%) и Западна Европа (+11,7%). Нормализирането на запасите при редица водещи марки, съчетано с възобновяване на обичайния бизнес и отложеното търсене, допринасят за възстановяване на корпоративния сектор и сегмента на A3 принтерите.

Три от първите пет производители на принтери, многофункционални устройства и копирни машини показват положителна динамика през януари-март 2023 г., спрямо първото тримесечие на миналата година. Доставките на Canon са нараснали с 11,2%, на Brother с 16%, а на Pantum с 33,9%.

В същото време пазарният лидер HP Inc. регистрира спад в доставките с 1,8% – от 8,38 до 8,23 милиона единици. Делът на американската компания намалява от 37,6% на 36,1%. Подразделението за принтери на HP отчита спад на приходите с 5% на годишна база – до 4,74 милиарда долара.

Що се отнася до останалите участници на пазара, Epson също преживява рецесия и заема трето място на пазара. В резултат на намалелите тримесечни доставки с 11,7% (от 4,7 на 4,15 милиона единици), делът на компанията намалява от 21,1% на 18,2%.

Canon, вторият по големина доставчик на печатащи устройства, увеличава пазарния си дял от 20,5% на 22,3% на фона на по-високите доставки. Brother и Pantum също подобряват резултатите си – дяловете им нарастват съответно от 7,4% на 8,4% и от 2% на 2,7%.

Коментар