AI остави хиляди без работа през май в САЩ

Изкуственият интелект започна да отнема работни места с бързи темпове
(снимка: CC0 Public Domain)

Развитието на системите с изкуствен интелект ще промени радикално пазара на труда и въпреки че редица професии може буквално да загубят своята актуалност в обозримо бъдеще, те ще бъдат заменени от по-подходящи за новата ситуация, прогнозират анализатори на технологичната индустрия. Но същевременно данните от май сочат, че AI вече е причинил съкращаване на около 3900 работни места в Съединените щати.

Планираните съкращения на пазара на труда в САЩ през май са засегнали 417 500 души и за първи път изкуственият интелект фигурира като причина в статистиката, отбелязва Bloomberg, позовавайки се на скорошен доклад за пазара на труда, съставен от консултантската компания Challenger, Gray & Christmas.

Внедряването на изкуствен интелект  от американски компании доведе до уволнението на 3900 души само през май.

Според анализаторите на Newedge Wealth и Goldman Sachs, пазарният капацитет на услугите, свързани с генеративния AI, ще достигне 1,3 трилиона долара в обозримо бъдеще, а до 2035 г. разширяването им ще доведе до съкращаване на 300 милиона работни места, въпреки че производителността на труда ще се увеличи значително.

Интересното е, че преди десет години, през май 2013 г., най-често срещаните причини за планираните съкращения на персонала включваха преструктуриране, закриване на бизнес и съкращаване на разходи. Те все още са в челната петица.

Но влошената икономическа ситуация през последния месец се превърна в безспорен фаворит на класацията. Общо от началото на тази година под този предлог в САЩ са съкратени 206 283 работни места.

Коментари по темата: „AI остави хиляди без работа през май в САЩ”

добавете коментар...

  1. Габдулла

    Бавно, но сигурно ни дехуманизират. И ни ограничават във всичко. Всяко едно нещо, което те прави незаменим се изкоренява.Храни, напитки, дори и достъпът до питейна вода. Поголовната кастрация на кучетата също е от тоя ред, защото те ни хапят @ не ни ***. Почнали са и котките. Стохиляден прогрес го заличават. Нали се сещате, че на тяхно място ще се настанят вълци, мечки, чакали, порове, невестулки, плъхове, мишки, змии…. Трябва да си зададем въпроса, какво искаме. Котки и кучета или посочената менажерия.

  2. Българин

    Един алгоритъм за генериране на текст на база вероятност за следваща най-добра дума, ако ти вземе работата, значи толкова и ти е читава работата.

  3. Brave Source

    Почти всеки съвременен продукт е бил проектиран първоначално в сътрудничество между човешки и изкуствен интелект, а след това е бил произведен в автоматизирани фабрики. Ако всички системи с изкуствен интелект решат утре да започнат стачка, цивилизацията ни би била парализирана – нямаше да можем да изтеглим пари от банка, парите ни щяха да изчезнат, комуникациите, транспортът и производството щяха да спрат. За щастие, нашите интелигентни машини все още на са достатъчно интелигентни, за да организират подобен заговор.“

    Рано или късно обаче, ще станат.

    Едно е сигурно. Най-интересното тепърва предстои…

  4. Тъпа Медия

    По голяма глупост не бях чувал. Данните показват друго, че безработицата в САЩ е изненадващо ниска.

  5. Иван Николов

    Много лоши, но очаквани новини. Изкуственият интелект може да бъде полезен само ако е приятелски настроен към човека. В случая, обаче, не е така. Той е средство в ръцете на богатите индивиди и компании за максимизиране на печалбите им. За сметка на средната класа. А без средна класа няма демокрация. И, не, не е същото, като при предишни индустриални революции. Много по-лошо е.

  6. Анонимен

    Тъпо, Боби
    Тогава Земята ще стане като Марс. Но може да го пратиш като желание на Дедо Мраз. Унищожение на планета заради тикток. Чалгата и копейките добре са ви просветили.

  7. Боби

    Едно по-мощно слънчево изригване х10 спрямо днешните и рестарт! Човешките отношения ще се възстановят без интернет и ток.”Голи и уплашени” по “Дискавъри” без сценарий.

  8. Bezpristrasten

    Навремето така е имало протести в епохата на индустриалната революция: че много хора ще останат без работа. Но, дай Боже, всичко да е за добро. Колкото са по-ефективни и продуктивни технологиите, толкова човекът да има свободно време за себе си и близките си

  9. Коста

    Това вече става, а на нас ще ни забранят да сеем в дворовете си и дори да ги имаме.

  10. Хаха

    И това ще стане един ден. Ще продават роботи, които изпълняват всички команди и само ги зареждаш с ток. Тогава жална ни майка. Трябва да протестираме да спре тази лудост

  11. до DevOps

    Тук си прав. Помня как в старата ми фирма даваха на ЧР-та да интервюират за технически позиции. И идваха да ме питат какви въпроси да им зададат, ама така че да могат да разберат дали дават верни отговори. Та стигнахме до въпроси от сорта на “Колко октета има в IP адрес?” на хора, които кандидатстват за senior позиции.

  12. DevOps

    Целият HR пазар от безполезни самонадеяни …скоро ще бъде изличен и подменен с Open AI бота
    Обикновенно компаниите търсят служители годни по стриктно дефинирани критерии за позиции. Едно интервю с Open AI би имало много повече тежест и би докарало много по правилните хора,отколкото самозванците наричани HR, които си нямат хал хабер от света и кой им изкарва заплатите

  13. G

    Очаквам пoявата на нови професии, насочени към отстраняване на щетите от масово използване на AI

  14. Никой

    В твоя не, но може да ти вземе заплатата, която изкарваш за да копаеш в чуждия двор.

  15. Анонимен

    AI да дойде да ми прекопа градината и да ми събере доматите и краставиците на двора.

Коментар