УНСС започна строежа на фотоволтаичен парк

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров даде символичен старт на строителните дейности
(снимка: УНСС)

Първа копка за изграждане на фотоволтаичен парк в Университета за национално и световно стопанство направиха днес ректорът проф. д-р Димитър Димитров и Андрей Стойчев от „Прострийм груп“.

Строителните дейности по фотоволтаична инсталация ще бъдат изпълнени от „Прострийм груп“, а строителният надзор ще се осъществява от „Бюро Веритас България“, уточниха от университета.

„УНСС е един от първите университети в България, които обръщат сериозно внимание на внедряване на зелената енергия, и първият, който подписа договор за изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на независима и по-евтина ел. енергия. Това е изключително актуално, предвид енергийните кризи, които ни сполетяха през последните години”, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров.

„Заедно с фотоволтаичната система, ще разполагаме и с нов модерен закрит паркинг“, допълни проф. Димитров, като наблегна и на спецификата на договора с „Прострийм груп“. „Това е ЕСКО договор, тоест университетът не плаща сумата за изпълнение на обществената поръчка, а разходите се изплащат през цената на ел. енергията“.

Това е първият ЕСКО договор, който се сключва за проект от такъв мащаб с висше учебно заведение, подчерта Андрей Стойчев, ръководител проекти в „Прострийм груп“.  По неговите думи, УНСС може да стане първият зелен университет в Европа.

При реализацията на проекта „Прострийм груп“ ще се стреми да постигне „баланс между възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност и икономическата обоснованост на процесите”.

Реализацията на проекта е на два етапа, а инвестицията е в размер над 2 млн. лв. През първия етап ще бъде проектирана и изградена покривна фотоволтаична инсталация и такава на паркинг за производство на ел. енергия. В следващия етап ще се извършва мониторинг на постигнатите резултати, поддръжка и изплащане на инвестицията за сметка на постигнатото производство на електроенергия, които дейности се поемат от „Прострийм груп“.

На откриването беше представена и визуализация на проекта, с който УНСС става първият български университет с фотоволтаичен парк, като дава и своя принос в изпълнението на Целите за устойчивото развитие на ООН.

Коментар