Кораб на автопилот се разби в офшорна вятърна турбина

Вятърни турбини в Северно море се оказаха изложени на риск от кораби на автопилот
(снимка: CC0 Public Domain)

Сблъсък на напреднали технологии – така може да се опише инцидентът с товарен кораб, движещ се на автопилот, докато са разбива в офшорна вятърна турбина. Сцената се разиграва край бреговете на Германия в Северно море.

Според германски медии, на които се позовава Electrek, корабът се блъснал във вятърна турбина от масива Gode Wind 1. Инцидентът станал през април, а вчера се разбра, че корабът е бил на автопилот и се отклонил от курса с няколко километра.

Операторът на масива Gode Wind 1 – датската компания Ørsted A / S – засича влизането на кораба в зоната на електроцентралата, но не се свърза с капитана. Той също не уведомява оператора за сблъсъка с турбината.

Турбината не е повредена при инцидента. Тя е изведена от експлоатация за 24 часа за проверка и след това пусната отново. Но корабът нямал такъв късмет. Товарният Petra L под флага на Антигуа с 1500 тона зърно получил дупка на десния борд с размери 5х3 метра.

Няма пострадали хора при инцидента. Водата е проникнала вътре, но корабът, пътуващ от полския Шчечин за Белгия, успял на собствен ход да стигне до пристанището Емден в Германия.

Турбината с мощност 330 MW се оказва толкова издръжлива, че нейните системи за наблюдение дори не записват сблъсък с кораба за насипни товари. Поради тази причина, компанията-оператор не сметнала за необходимо да се свърже с капитана на кораба, въпреки че имало причини за контакт.

Турбината е могла да претърпи по-сериозни повреди и да стане опасна за работа след инцидента, ако не бъде проверена, смятат експертите.

Масивът Gode Wind 1 се състои от 55 вятърни турбини с ротори с диаметър 154 м. Намира се на 45 км от бреговете на Германия и е собственост на датския вятърен енергиен гигант Ørsted. Германските власти са започнали разследване на инцидента.

Коментари по темата: „Кораб на автопилот се разби в офшорна вятърна турбина”

добавете коментар...

  1. :o)

    AI : Sorry my falut. Undo…Undo…Undo…

    Само да не стане така и с някои тактически бойни системи под управлението на AI 🙂

Коментар