Анализатори за Vision Pro очилата на Apple: много са скъпи

AR очилата Vision Pro са най-модерното преносимо електронно устройство, твърди Apple
(снимка: Apple)

В понеделник, 5 юни, Apple представи първото си устройство с добавена реалност (AR), което феновете на американската компания очакваха с нетърпение. Но според анализатори, високата цена на модела Vision Pro може да отблъсне потребителите.

„Vision Pro е нов тип компютър, който допълва реалността чрез безпроблемно смесване на реалния свят с цифровия“, каза главният изпълнителен директор на Apple – Тим Кук, представяйки AR устройството. Според компанията, това е „най-модерното преносимо електронно устройство в историята“.

Vision Pro представлява чифт очила с извит прозрачен външен 3D екран. Очите на потребителя се виждат на външния екран – това е симулация, която устройството създава преди да бъде използвано.

Потребителят може да управлява AR очилата с глас или жестове. Например, може да обръща страници с текст, движейки очите си.

Vision Pro има две външни камери за видео предаване, както и чифт екрани с поддръжка на изображения в 4K резолюция вътре в устройството за функция на виртуална реалност. Превключването от виртуална към добавена реалност става със специално колело.

В САЩ продажбите на Vision Pro ще започнат през 2024 г. Цената на AR очилата е 3499 щатски долара. Според анализатори от инвестиционната банка Goldman Sachs, подобна цена може да ограничи първоначалните продажби на устройството.

Експертите прогнозират, че около 5 милиона Vision Pro ще бъдат доставени през фискалната 2024-та, като в бъдеще доставките ще достигнат 8-13 милиона единици годишно, което ще донесе на компанията около 13-25 милиарда долара приходи на година.

Vision Pro се очакват на пазара с първоначална цена от 3499 щатски долара
(снимка: Apple)

Вместо да започне с потребителската версия и след това да премине към модела Pro, Apple реши незабавно да въведе премиум вариант и се надява да намали цената с напредъка на технологията, смята анализаторът Каролина Миланези от Creative Strategies.

„Не мисля, че Apple има твърде големи очаквания”, казва Джеф Фийлдхак, директор на изследванията в Counterpoint Research. „Най-добри в своя клас, Vision Pro ще получат изключителни подобрения по отношение на дисплей, разделителна способност, честота на опресняване, може би лекота и усещане”.

Опитите на Google, Magic Leap, Microsoft и Meta да стъпят на пазара на VR устройства се оказаха или напълно неуспешни от търговска гледна точка, или не много успешни, отбелязва Ню Йорк Таймс. Досега производителите не са успели да убедят хората да използват виртуална реалност, допълва изданието.

Коментари по темата: „Анализатори за Vision Pro очилата на Apple: много са скъпи”

добавете коментар...

  1. awd

    Вечният спор Apple и всички останали или всички останали срещу Apple?!
    Това, че много хора през годините си купуваха iPhone за да покажат финансово превъзходство пред другите (избиваха си комплексите) не ги прави привърженици на марката. Няма как да се пъчиш с Айфоня и да ползваш компютър с Windows, както и таблет с Android. Най-важното, което НИКЪДЕ не се пише и говори е, че компанията Apple съвместява собствен хардуер със собствен софтуер!!! Вярно е, че продуктите които представят в повечето случаи не са супер нова технология (проучват съществуващи вече технологии и ги доразвиват), но когато пуснат продукт успяват да създадат нещо доста по-добро от всичко на пазара.
    Вярно, че в последните години продуктите им поскъпват драстично но правилото за съвместимост на хардуер със софтуер е винаги спазено.

  2. Анонимен

    Будали винаги ще има. Помня преди време, че бяха хванали един сайт за резервация на луксозни почивки в измама. Когато влезе човек от Apple устройство, цените които показва бяха с 10-20% отгоре. Просто защото феновете на Епъл обичат да бъдат точени финансово.

  3. :o)

    като видя нещо с кабел и умирам от смях за т.нар. “виртуална реалност”
    Облъчени роби на каишка 🙂

    Досега според фантстите трябваше да сме развили холографските изображения, реалности БЕЗ НИКАКВИ ОЧИЛА И ГЛУПОСТИ, но вместо това развиваме оръжия и екстремистки ултра-религиозни движения….

  4. ..

    Не помня подобна статия за Microsoft HoloLens, които излязоха на цена $10,000.

    В момента продукта на MS струва:
    HoloLens 2 – $3500
    HoloLens 2 Industrial Edition – $4950 (т.е. $5000)
    Trimble XR10 with HoloLens 2 – $5199

    Всъщност, мисля, че цената на Vision Pro е ОК при сравнение с други комерсиални продукти за ДОПЪЛНЕНА реалност (Augmented Reality).

    По-евтините продукти на пазара са VR. Технически VR е далеч по-лесно да се постигне, ползват 1/10 от сензорите, които са необходими за AR.

    Огромната разлика между VR и AR идва това, че за AR трябва да се анализира и моделира пространството, в което гледа потребителят, която изисква няколко порядъка по-тежки изчисления.

    VR има нужда единствено да хваща движенията на главата (скорост и ускорение) – не е проста задача, но AR трябва да прави същото, така или иначе.

    AR включва допълнително сканиране и моделиране на пространството около потребителя, което след това да бъде допълнено.

    Това е малко като да сравнявате Need for speed със софтуер на самоуправляваща се кола и да обяснявате, че второто е много скъпо, щото виждате ли, игрите са по $50 …

  5. iNalizator

    Значи вече е пуснат iSnorkel за въпросната маска за тотално айПотапяне в МетаОушъна

Коментар