САЩ започнаха атака срещу крипто-борсите

Двете най-големи крипто-борси са обвинени в измами за незаконно забогатяване
(снимка: CC0 Public Domain)

През последните два дни Комисията по ценни книжа и борси на САЩ заведе дела срещу най-големите крипто-борси в света – Binance и Coinbase. Американският регулатор твърди, че Binance и нейният основател са участвали в измами за увеличаване на печалбите.

Срещу Binance Holdings Ltd., нейния американски филиал BAM Trading Services Inc. (BAMTrading) и шефа на компанията Чангпенг Джао са повдигнати 13 обвинения, свързани с нарушения на правилата за търговия с ценни книжа. „Въз основа на тринадесет обвинения, ние твърдим, че Джао и Binance са участвали в широка мрежа от измами, конфликти на интереси, неразкриване и умишлено избягване на закона”, заяви председателят на SEC – Гари Генслер.

SEC заведе иск и срещу Coinbase. Според регулатора, платформата е работила като нерегистриран брокер. От 2019 г. Coinbase е „спечелила милиарди долари чрез незаконно улесняване на покупката и продажбата на крипто-активи”, но не се е регистрирала като борса, сочи докладът.

Фактът, че SEC завежда дела срещу крипто-борси, означава, че комисията признава биткойните за ценни книжа. От съдебните документи на SEC до Binance следва, че комисията е признала токена на BNB, както и стейбълкойна BUSD, като ценни книжа. BNB е криптовалутата, която захранва екосистемата Binance Chain и един от най-популярните помощни токени в света. BUSD е стейбълкойн, обвързан 1:1 с долара.

В официално изявление SEC твърди, че Binance е управлявала нерегистрирани борси, неправилно е представила информация за контрол и надзор на Binance.US (отделен американски клон на борсата) и е участвала в нерегистрирани продажби на ценни книжа.

Джао и Binance публично заявиха, че на клиенти от САЩ е забранено да извършват транзакции на Binance.com. Въпреки това, според SEC, Джао и Binance тайно са позволили на големи американски клиенти да търгуват на борсата.

Според регулатора, Джао и Binance умишлено са нарушили правилата и са изложили на риск своите клиенти и инвеститори в опит да увеличат максимално собствените си печалби. SEC изчислява, че Binance.com и Binance.US са генерирали поне 11,6 милиарда долара такси за транзакции от юли 2017 г. Освен това SEC обвинява Binance, че няма борсов лиценз за търговия с ценни книжа.

Според анализатори, нетният отлив на потребителски активи от Binance само за час след като се разчу, че американският регулатор завежда дело срещу нея, е около $1,4 млрд., или 2,2% от общите резерви на борсата от $62,5 млрд. Джао, от своя страна, каза, че борсата продължава да работи както обикновено и ще направи официално изявление, след като разгледа делото.

Новината за делото на SEC срещу Coinbase доведе до спад в акциите на компанията-майка Coinbase Global Inc с $9,37, или 16,2%, до $49,33.

Коментар