Apple сключи мир с доставчик на клонинги

Мир настъпи между Apple и производителя на Mac клонинги Psystar. Двете компании подписаха споразумение, съгласно което Psystar ще заплати на Купертино $2,68 млн. и ще престане да продава компютри с предварително инсталирана операционна система Mac OS X, съобщи AppleInsider.

Половината от сумата е компенсация на Apple за съдебни разходи в делото срещу клонинга, а останалата част компенсира загубите на "ябълката" от нарушения на закона за авторското право, извършени от Psystar.

Apple, от своя страна, поема ангажимент да оттегли съдебния си иск срещу Psystar и да не повдига в бъдеще повторни обвинения в недобросъвестна конкуренция и нарушения в използването на търговски марки.

Двете страни са се договорили също, че условията в сключеното споразумение няма да се използват в паралелни съдебни процеси, в които Psystar обвинява Apple в нарушения на закона за честна търговия.

Psystar не възнамерява да прекрати продажбите на приложениeто Rebel EFI, което позволява инсталиране на Mac OS X на всеки компютър. В иска на Apple тази програма не е спомената.

Вероятно обаче Psystar ще си спести глобата от $2,68 млн., тъй като всичките й активи в момента се оценяват на не повече от $50 хиляди. Apple, от своя страна, посочва, че компенсацията от $2,68 млн. не може да се сравнява с мащаба на загубите, нанесени на нейната делова репутация.

Коментар