Microsoft прави световен ден за защита на клиента

Microsoft обяви днешния ден за световен ден за защита на потребителите от рисковете, които употребата на нелицензиран софтуер крие. Това са опасностни като кражба на лични данни, зловреден и шпионски софтуер. Често дори самите потребители не подозират, че софтуерните продукти, които употребяват, не са оригинални, аргументират се от редмъндската компания.

Световният ден за защита на потребителите на Microsoft се отбелязва в повече от 70 страни по целия свят – като Испания, Чехия, Естония, Германия, Франция, Полша, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Румъния, Русия, Китай, Индия, Япония и др. Като част от него ще се проведат многобройни обучения за защита и предпазване на потребителите от подобни рискове, както и правоприлагащи мерки за нарушителите.

Кампанията е резултат от сигнали на самите потребители, които изпращат информация и очакват техните интереси да бъдат защитени. Всеки може да научи как да разпознае дали софтуерът му е оригинален. Всеки, който смята, че е станал жертва на недобросъвестни търговци на софтуер и неговите права като потребител са били нарушени, може да сподели това.

Имайки предвид проблеми като този, Microsoft се е постарала да повиши защитата в Windows 7. Новата операционна система, която е достъпна и на български език, увеличава сигурността и възможността за контрол на потребителите с нови функции на операционната система. Активацията на новата операционна система е базирана на платформата Software Protection Platform, представена за първи път още с Windows Vista. Всичко това без съмнение е една от седемте причини да се мигрира към Windows 7

При употреба на неоригинален софтуер са уязвими не само потребителите, но и икономиката на страните като цяло.

Според проучванията на IDC, за последните две години – 2007г. и 2008г – нивото на пиратството се е запазило на 68%. Приблизително около този процент се движи софтуерното пиратство в България от четири години. Загубите за индустрията, причинени от пиратството, са се повишили от 63 милиона долара на 139 милиона долара, казват от IDC. Това показва колко важно е разрешаването на този въпрос за цялата индустрия, което зависи както от персоналното отношение към пиратството на всеки един гражданин, така и от политиката и приоритетите на държавата като цяло.

Коментар