Граждани дават сигнали за софтуерно пиратство

Напоследък потребителите все по-често стават жертва на недобросъвестни и нелоялни търговски практики от страна на някои представители на ИТ сектора у нас, съобщиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС). Един от основните акценти на обновената информационна кампания „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?” е именно защитата на правата на потребителите на софтуерни продукти на компании–членки на СИБС.

На 19 ноември служители на сектор Икономическа полиция със съдействието на СИБС са извършили специализирана проверка на асемблаторската фирмa „Д” ООД – София, предлагащa за продажба компютърни системи с предварително инсталиран бизнес софтуер. Клиентска компютърна система с нелицензирани компютърни програми на компании-членки на СИБС е предадена и приобщена като доказателство по образуваното дознание за престъпление по чл.172а от Наказателния кодекс.

Приобщени са още CD и лаптоп с нелицензиран софтуер, съдържащи идентични копия на продуктите, намерени върху клиентски компютър. За останалите три броя офис компютри на дружеството, които също са били обект на извършената проверка, е установено използването на лицензирани компютърни програми.

Извършената проверка е осъществена по информация, предоставена на СИБС от потребител на проверената асемблаторска фирмa, станал жертва от разпространението на нелицензиран бизнес софтуер, уточниха от сдружението.

"Напоследък се наблюдава трайна тенденция в активността на потребителите на софтуерни продукти да сигнализират за различни случаи на софтуерно пиратство, осъществени от страна на недобросъвестни търговци у нас. Това положително развитие в позицията на гражданите, които все по-ясно изразяват нетърпимостта си към нарушаването на закона и към погазването на правата им като потребители, следва да бъде поощрено, както от страна на представителите на софтуерната индустрия чрез предоставяне на нови технологични възможности за сигурност и защита на предлаганите от тях продукти, така и от страна на държавата в лицето на нейните правоохранителни и правозащитни органи", посочиха от СИБС.

Като пример за защита на правата на потребителите от използване на нелицензирани софтуерни продукти, сдружението посочва и проведената на 5 ноември т.г. най-мащабна реализация на служителите на Сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” към Д „ПОТП” – МВР и техните колеги от ОД на МВР – Бургас, свързана с противодействие на разпространението на пиратско съдържание в българското Интернет пространство.

По време на проверката в офисите на Интернет-доставчик, оперирал на територията на градовете Бургас и Ямбол, е преустановено незаконното разпространение на над 27 терабайта файлове със закриляно съдържание – музика, филми и бизнес софтуер.

Вследствие на действията на полицията е осуетена потенциалната възможност редица потребители на проверения Интернет доставчик да станат жертва на разпространението на т.нар. зловреден софтуер (malware), както и да понесат други неблагоприятни за тях рискове от използване на нелицензирани компютърни програми, в това число и посредством тяхното сваляне от Интернет.

Действията на полицията и СИБС са в унисон с провеждания от Майкрософт едновременно в повече от 70 страни „Световен ден за защита на потребителите” – 3 декември. Защитата на потребителите и повишаване информираността за рисковете от използването на пиратски софтуер са сред целите на тази инициатива. Тяхното постигане обаче би било затруднено без повишаване на бизнес етиката в дистрибуторския канал и поощряване на лоялната конкуренция в ИТ сектора чрез ограничаване на недобросъвестните търговски практики при продажба и разпространение на компютърни програми, подчертаха от СИБС.

Коментари по темата: „Граждани дават сигнали за софтуерно пиратство”

добавете коментар...

  1. hhh

    Само GNU/Linux! Там е бъдещето!

  2. any

    Когато хората вдянат, не знам как може да стане, че копуват операционна система, а не компутер, нещата ще се наместят. И не линукс, а мак. С едно мини от 600$ върви ос за 100$, софт за 200 (и за 50% от домашните няма и да им трябва друг) и като туриш вградените блу, вирелес и другите жажи, дето се купуват отделно компа става към 300-400, колко едно жълтурче.

  3. жертва

    И как точно НЕ се става жертва на малуеър? Като си купиш уиндоус за домашна употреба ли? Я пак го обяснете на 4-5 млн кредитополучатели, които така се докараха, че да нямат пари за хляб??

  4. GhostInNet

    Just use Linux!!!!!!!!!!!!

Коментар