Meta ще внедри генериращ AI във всички свои платформи

Социалната мрежа Facebook ще предложи нови изживяване с изкуствен интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Meta – компанията, която стои зад социалната мрежа Facebook, ще започне да интегрира AI генератори на текст, изображения и видео във водещите си платформи, вкл. Facebook и Instagram, е заявил на корпоративна среща със служителите главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, цитиран от Axios.

Докато Meta винаги е била в челните редици на изследванията и разработките на генеративни AI модели, компанията малко бавно ги интегрира в собствените си продукти. На среща с персонала Зукърбърг е обявил няколко технологии, които са в различни етапи на разработка и вътрешно тестване.

Много от тези технологии ще станат достъпни за потребителите на услугите и продуктите на компанията. Например, една такава технология ще позволи на потребителите да променят свои собствени изображения и снимки въз основа на текстово описание и след това да ги споделят в Instagram Stories.

Друга технология ще позволи създаване на няколко AI бота с различни самоличности и способности. Те ще помагат на потребителите или ще ги забавляват. Подобни AI ботове ще се използват предимно във Facebook Messenger и WhatsApp.

Meta също ще бъде домакин на вътрешен хакатон (форум за разработчици) през юли тази година, посветен именно на генеративния изкуствен интелект.

Докато Meta все още мисли за включване на генеративни AI инструменти в своите продукти, други технологични гиганти вече са в процес на интегрирането им. Например, Microsoft добавя различни AI асистенти към пакета Office, операционната система Windows и търсачката Bing.

По-прекият конкурент на Meta, Snapchat, пусна бота Snap AI, а компании като Adobe и Salesforce разработиха множество нови функции, които интегрират генеративен AI с техните продукти.

„През изминалата година станахме свидетели на някои наистина невероятни пробиви, качествени пробиви в областта на генеративния AI. Това отваря възможност за нас да вземем тези технологии и да ги вградим във всеки един от нашите продукти”, казва Зукърбърг.

Коментар