IBM планира да създаде тримерен интернет

Гигантът IBM обяви своите планове за създаване на тримерен (3D) интернет, съобщи pcnews.ru. В интервю за vnunet.com, представител на компанията разкрива, че проектът се нарича InnovationJam. В него ще бъдат вложени около $100 млн.
Тримерният интернет е част от по-голяма инициатива, която включва 10 проекта, сред които използване на Web 2.0 и създаване на специални средства за визуализация.
Основната цел на InnovationJam е създаване на принципно нова среда, в която потребителите да посещават комерсиални зони, правителствени и образователни сайтове.
Работата по проекта е разделена в четири области. "Going Places" ще предложи нов начин за предаване на информация, почивка и развлечения. "Finance & Commerce" предвижда промяна в характера на глобалния бизнес и търговията. "Staying Healthy" обхваща системите за подобряване на здравето. И накрая, "A Better Planet" цели създаване на система за рационално използване на природните ресурси.
Новата среда ще може да се използва не само чрез компютрите, но и от конзоли за игри като Xbox 360 и PlayStation 3.
IBM планира да създаде вътрешна 3D мрежа, в която служителите ще провеждат срещи за получаване на конфиденциална информация.
Компанията се надява да помогне в изграждането и въвеждането на Интернет от следващо поколение, казва дипломатично представителят на IBM пред vnunet.

Коментар