Китай се научи да клонира Intel процесори

Китайският процесор Powerstar P3-01105 прилича удивително на интелския Core i3-10105
(снимка: IT Home)

Китайската компания Baode Group повдигна завесата пред чипа Powerstar P3-01105, който си прилича като две капки вода с процесора Intel Core i3-10105 от поколение Comet Lake (2021). Същевременно Baode отрича всички слухове, че това е един и същ процесор и че просто копира разработката на американския чипмейкър.

Powerstar P3-01105 излезе в началото на май 2023 г. и разработчикът веднага го нарече „триумфален“, като твърди, че компютър на негова база може да изпълнява всички видове настолни програми. Компанията позиционира чипа за използване в бизнес сегмента, но уточнява, че е доста подходящ и за публичния сектор.

Експерти от Tom’s Hardware обаче доказаха, че Powerstar P3-01105 и Core i3-10105 имат много общи черти, включително резултатите в бенчмарка GeekBench. Двата чипа са много сходни като външен вид и дизайн.

Мнозина започнаха да обвиняват Baode Group, че просто показва стари чипове на Intel с нови маркировки върху капака на топлоразпределителя и че реално няма собствени технологии в тях.

Разработчиците на Powerstar P3-01105 мълчаха около месец, но сега решиха да говорят. Те открито заявиха, че този процесор изобщо не е клонинг на чипа на Intel, но уточниха, че е разработен с прякото участие на американската корпорация.

Как точно е реализирано подобно сътрудничество Baode не разкрива, а самата Intel не коментира думите на потенциалния си китайски партньор. От 2018 година САЩ и Китай водят търговска война, която се изразява, наред с други неща, в забрана за доставка на различни американски технологии в Китай. Това важи и за технологиите, използвани за разработка и производство на процесори.

В контекста на антикитайските санкции Intel ще трябва да поиска лиценз за износ на своите технологии в Китай и да изчака отговора на властите.

Ако Intel наистина имаше пръст в създаването на китайски процесор, това не би било нещо необичайно, коментира The Register. И досега имаше къстомизирани версии на процесори на Intel, една от които може би е Powerstar P3-01105. Например, през 2015 г. излязоха специализирани сървърни процесори Xeon за облачната инфраструктура на Oracle.

Powerstar P3-01105 и Core i3-10105 наистина имат абсолютно еднакви характеристики: честота до 4,4 GHz, четири ядра, осем нишки и т.н., но най-важното е същата 14-нм технология на процеса. Baode не казва къде ще произвежда чипа, но е ясно, че изборът е доста ограничен.

Например, Baode може да потърси помощ от китайския производител на чипове по договор SMIC, който усвои навреме 14-нм производство и е независим от чужди технологии.

Core i3-10105 е от серията Comet Lake на Intel, която, подобно на Ice Lake, е 10-то поколение процесори на американската корпорация. Досега Intel успя да пусне още три поколения на своите чипове, с изключение на междинните ревизии – Tiger Lake, Alder Lake и Raptor Lake.

Коментари по темата: „Китай се научи да клонира Intel процесори”

добавете коментар...

  1. Кьорав

    Например, Baode може да потърси помощ от китайския производител на чипове по договор SMIC, който усвои навреме 14-нм производство и е независим от чужди технологии.

  2. Кьорав

    То го пише в статията, но като си заблуден овца….

  3. Роко

    И кой друг произвежда такива литографски машини след като ASML е единствената.Влез в туба или специализираните сайтове да се ограмотява.То ако беше лесно и китайците щяха да ги произвеждат

  4. Роко

    Случайно да си научил че ASML е продала само на 4 страни и само те ги доставят монтират и поддържат.Китай е изолиран

  5. Си

    Имат си закупени литографски машини. И освен ASML има и други производители на обурудване за
    процесори 28 ннм и нагоре. Там няма бан

  6. Роко

    Интересно на какви машини правят китайците тия процесори след като единствено в света холандската ASML произвежда литографските машини за тоя клас и надолу.Китайците не могат и чрез подставени лица защото фирмата лично доставя инсталират настройва и осигурява поддръжката.Ма образование се преди да разтягате червени локуми

  7. Ал

    Бла Бла бла

  8. Чан Хуи

    Върви му обяснявай на тоя, драскач

  9. АйТи

    И какво като прилича на външен вид? Това да не е дреха, че да я копираш как изглежда. Тук важното е какво има вътре на нанометрично ниво.

Коментар