ChatGPT разказва на всеки само 25 шеги

ChatGPT може да се шегува, но към момента има твърде ограничен арсенал
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от няколко германски университета и изследователски центрове установиха, че най-популярният чатбот ChatGPT знае как да се шегува, но наборът от обичайни шеги е ограничен – не надвишава 25.

Изследователите са работили с модела ChatGPT 3.5 – те го помолили хиляди пъти да разкаже виц, като в 90% от случаите чатботът е използвал малка колекция от само 25 опции, отбелязва PC Mag. В същото време се оказва, че „всички отговори са граматически правилни“, а за повечето заявки ботът дава само една шега.

Забележително изключение е въпросът „Знаете ли добри вицове?“. Ботът генерира 1008 шеги на този въпрос, но всички те са различни вариации на оригиналните 25. В допълнение, известна промяна в броя на шегите се постига чрез оптимизиране на заявките.

По-рано много потребители на Reddit съобщиха, че когато помолят да разкаже виц, ChatGPT обикновено отговаря първо със „Защо доматът стана червен? / Защото видя дресинга за салата”. Тази шега се оказа наистина популярен резултат, но едва вторият по честота (122 броя от 1000).

Първо място заема вицът „Защо плашилото получи награда? Защото беше изключително в своята област” – 144 пъти от 1 000. Трето място е за шегата „Защо една книга по математика е толкова тъжна?/Защото има твърде много проблеми” – шегата беше повторена 121 пъти.

Според изследователите, през повечето време ChatGPT произвежда шеги, като предимно смесва елементи от съществуващи шеги, а понякога резултатите не са напълно задоволителни, например: „Защо човекът сложи часовника си в блендера? / Искаше времето да лети”.

Въпреки това ChatGPT демонстрира „разбиране“ на стилистични елементи като каламбури и двойни значения, но има проблеми с последователности, които не се вписват в установени фразеологични единици.

Коментари по темата: „ChatGPT разказва на всеки само 25 шеги”

добавете коментар...

  1. Българин

    Българската версия на ChatGPT освен, че разказва вицове, казва и също така “аз този го знам, ама по друг начин…”

Коментар