Всички български проекти по „Цифрова Европа“ са одобрени

Българските проекти по програма „Цифрова Европа“ получиха много високи оценки
(снимка: CC0 Public Domain)

100% от кандидатствалите български проекти по програма „Цифрова Европа“ са одобрени за финансиране. Министерството на транспорта и съобщенията оказва административна и организационна подкрепа на организациите при подаване на предложения.

От България са подадени 3 проекта с 5 български организации. Всички са получили много високи оценки и ще бъдат финансирани, съобщиха от министерството.

Финансовата подкрепа е за създаване на пространства на данни, цялостно управление на активите в критични производствени отрасли, мобилност и медийни данни. Полученото финансиране от българските организации е в размер на 844 069 евро.

От стартирането през 2021 г. до момента по програма „Цифрова Европа“ са одобрени 18 проекта в областта на цифровите умения, киберсигурност, Европейски цифрови иновационни хъбове, национален план за квантово-комуникационна инфраструктура, пространства на данни и др. Българските организации са получили 16.4 млн. евро.

МТС е национален координатор и на секторните проекти по Механизма за свързване на Европа. По този финансов инструмент се осъществяват два проекта.

В рамките на 5G SEAGUL, А1 България в партньорство с гръцките комуникационни компании – WINGS ICT Solutions и COSMOTE, ще осигурят непрекъсваеми 5G и роуминг услуги по трансграничния транспортен коридор между София и Атина. Това ще позволи движението на автономни автомобили и ще подобри свързаността в по-слабо населените райони.

Проектът Black Sea Landing Point предвижда да се направи проучване за възможните точки за разполагане на подводни кабелни системи по българското черноморско крайбрежие.

Коментари по темата: „Всички български проекти по „Цифрова Европа“ са одобрени”

добавете коментар...

  1. Фермер

    Колко свинеферми по забутани безлюдни места ще се обявяват за иновационни хъбове

  2. сигурно

    Дори и най-долноптобните са класирани не се съмняваме за точенето на пари.

Коментар