ARCTIC Summair – с този USB вентилатор не ви трябва климатик

Мини вентилаторът ARCTIC Summair ще осигури прохладно лято на бюрото пред компютъра
(снимки: TechNews.bg)

Макар и с много дъжд, лятото идва и скоро всеки работещ на бюро ще трябва да помисли как да се охлажда в жегите. Един нов продукт на компанията ARCTIC е толкова ефективен, че може да замени климатика. Това е USB вентилаторът Summair, който излиза на пазара днес, а ние имахме удоволствието да го тестваме – доставен ни беше директно от производителя.

ARCTIC Summair е нов продукт на известния германски производител на охлаждания и вентилатори за компютри. Това USB устройство има редица предимства, които съчетани с достъпната цена, могат да го направят истински хит сред офис служителите и домашните потребители за справяне с жегата през лятото.

Дизайн

Преносимият вентилатор дойде при нас в компактна кутия, в която освен самото устройство има USB кабел и документация. Първото впечатление от Summair е, че е стабилен и здрав – застава непоклатим на бюрото, благодарение и на гумените подложки отдолу на основата.

Бъдете сигурни – това не е лековата джаджа, която ще се търкулне и при най-малкото съприкосновение. Говорим за стойностен продукт, изпипан като дизайн и устойчивост.



Summair се състои на практика от две основни части – основа и самият вентилатор, който е хванат за нея с панта. Тази конструкция позволява накланяне на вентилатора – от изправен перпендикулярно на основата до почти легнало положение, за да регулирате свежия хладен поток така, както ви се иска.

Витлото е закрито с решетеста капачка, която има защитна функция и придава по-стилен вид на устройството. Тази капачка може да се сваля лесно, когато е необходимо да почистите вентилатора.

Отстрани на основата излиза USB кабелът за захранване, а отгоре е разположен удобно въртящият се регулатор на мощността на вентилатора, който е плавен, безстъпков.






Характеристики

Първото нещо, което вероятно ще ви заинтересува, е мощността на USB вентилатора. ARCTIC Summair няма да ви разочарова – моделът поддържа от 600 до 2000 оборота в минута (rpm), които се регулират плавно с въртящото се бутонче върху стойката, от лек бриз до силна въздушна струя, според нуждите.

Витлото е сравнително голямо – с диаметър 112 мм. Същевременно, устройството е много икономично – захранва се от USB-A порт с мощност 4,5W.

Друг важен показател е възможността за настройка на наклона (tilt). Summair позволява регулиране от 0 до 90 градуса, което го прави много гъвкав за различни предпочитания на потребителите.


USB вентилаторът тежи 380 грама – не е лек, а това в случая е предимство, защото стои много стабилно на бюрото. Има размери 52x123x128 мм в затворено положение и 133x123x159 мм в отворено.

Захранващият кабел с дължина 1,2 метра осигурява безпроблемно свързване към стандартен USB-A порт на настолен РС, лаптоп, захранваща банка или друг източник на енергия.

Версия Summair Plus

Същевременно ARCTIC пуска на пазара и подобрена версия на вентилатора, която се нарича Summair Plus. Най-важното при нея е наличието на вградена презареждаема батерия – тя е литиево-полимерна с капацитет 2800 мАч и поддържа до 140 минути постоянна работа на вентилатора.

Други различия са по-високите обороти на вентилатора – от 660 до 3300 rpm и използването на реверсивен USB-C порт за зареждане. Освен това този модел е по-лек, тежи 320 грама. Останалите характеристики са същите.

Наличност и цена

Новият USB вентилатор излиза на европейския пазар днес, 13 юни, и ще бъде достъпен от онлайн магазина тук: ARCTIC Summair, както и в търговската мрежа у нас от партньорите на бранда. Базовият модел Summair струва 26,99 евро (с включен ДДС и безплатна доставка), докато вариантът Summair Plus се предлага за 29,99 евро. И двата модела са достъпни в черен и бял цвят, а гаранцията е 6 години.

Коментар