САЩ може да блокират сделката на Microsoft и Activision

За Microsoft настъпва решителен момент в сделката по поглъщане на Activision
(снимка: CC0 Public Domain)

Поглъщането на издателя на игри Activision от Microsoft става все по-проблематично. Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ иска да блокира сделката между двете компании със съдебна забрана.

На 12 юни 2023 г. FTC е подала заявление за съдебна забрана на сделката между Microsoft и Activision Blizzard, съобщи CNBC. Ако новината се потвърди, това означава, че FTC ще се опита да блокира завършването на транзакцията до нейния краен срок – 18 юли 2023 г.

По-рано, през декември 2022 г., Федералната търговска комисия заведе голямо дело за блокиране на сделката, която е договорена между двете компании за $68,7 милиарда. Като част от този съдебен спор трябва да се вземе първоначално решение, което може да бъде обжалвано във федералния съд.

Microsoft заяви в отговор на журналистическо питане от CNBC, че ще бъде доволна от съдебното разпореждане, тъй като това ще ѝ позволи по-бързо да премине към федерален съдебен процес.

„Приветстваме възможността да представим случая си пред федералния съд. Вярваме, че ускоряването на съдебния процес в САЩ в крайна сметка ще създаде повече избор и конкуренция на пазара“, каза президентът на Microsoft – Брад Смит.

FTC не коментира плановете си. Същевременно, Microsoft очаква през юли разглеждане на обжалването на решението на британския орган за защита на конкуренцията, който също блокира сделката с Activision Blizzard.

Коментар