Intel ще строи завод в Полша на стойност 4,6 млрд. долара

Предприятието на Intel във Вроцлав ще отговаря на най-новите екологични изисквания
(снимка: Intel)

Процесорният гигант Intel планира да изгради в Полша съоръжение за тестване и опаковане на чипове на стойност 4,6 милиарда долара, стана ясно от срещата на шефа на компанията Патрик Гелсингер и полския премиер Матеуш Моравецки.

Следващото посещение в Европа на главния изпълнителен директор на Intel се свързваше с възможното сключване на споразумение с германските власти за отпускане на допълнителни субсидии за изграждане на завод за производство на чипове в Магдебург. Но компанията изпревари тези събития, като обяви намерението си да изгради предприятие в западна Полша за тестване и опаковане на чипове.

Бюджетът на проекта, според официално прессъобщение, ще достигне 4,6 милиарда долара, а предприятието във Вроцлав ще започне работа до 2027 г. Строителството ще се извършва с очакване за по-нататъшно разширяване на капацитета за производство.

Според изчисленията на Intel, полският завод ще може да наеме до 2000 местни работници и да допълни производствения цикъл на заводите за обработка на силициеви пластини на компанията в Ирландия, Израел и Германия.

Обработените в Магдебург силициеви пластини с процесори и чипсети след това ще бъдат изпращани в Полша за тестване и опаковане в кутия. Подобни предприятия на Intel вече работят в Китай, Виетнам, Коста Рика и Малайзия.

Пускането на европейско предприятие за такива операции ще позволи на Intel да достави на местните клиенти основни продукти с минимално време за доставка.

Полската фабрика ще приема чипове за тестване и опаковане не само за собствените нужди на компанията, но и за външни клиенти, т.нар. “трети страни”, включително силициеви пластини, които Intel не е обработвал.

Компанията присъства от около 30 години в Полша, където има голям изследователски център – около 4000 специалисти в Гданск се занимават с разработка на софтуер. Intel обещава да построи завода във Вроцлав в съответствие с най-новите екологични изисквания.

Коментари по темата: „Intel ще строи завод в Полша на стойност 4,6 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Защо ли такъв завод няма да се постори никога в Булгаристан ?

  2. ПООП ланд работодател!!!

    Нищо няма стане!!! Тез диваци знаят само Курва и руски език!!! Най големият им проблем е че не могат да пият колкото руснаците!!!

  3. Бай Х.

    Полша не беше ли силен член но НАТО, съюзник на САЩ, първи поддръжник на Украйна…

    Ама ние сме за “мир” и такиви заводи ще ги сънуваме още десетилетия.

Коментар