Хакери атакуваха хранилище за ядрени отпадъци в САЩ

Ядрени обекти в САЩ бяха на прицела на интензивна хакерска атака
(снимка: CC0 Public Domain)

Масивна кибератака  засегна компютърните системи на изпълнител на една от водещите лаборатории на Министерството на енергетиката на САЩ и съоръжение за съхранение на радиоактивни отпадъци, управлявано от същата агенция.

В резултат на атаката, мрежовата инфраструктура на правителствениje агенции е частично хакната, съобщи Блумбърг, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията. Засегнати са много правителствени служби – участниците в атаката са използвали уязвимости в софтуерен инструмент за събиране на информация.

Министерството на енергетиката е предприело бързи действия, за да предотврати по-нататъшното разпространение на заплахата и е уведомило за инцидента Агенцията за киберсигурност и защита на инфраструктурата на САЩ (CISA) и Конгреса на САЩ. В момента ведомството работи с органите на реда и засегнатите структури за разследване на атаката и оценка на щетите.

Известно е, че изпълнител на Националната лаборатория Оук Ридж, работеща в областта на ядрената енергетика, е една от жертвите на атаката, но представители на организацията твърдят, че откраднатите материали не са свързани с нея.

Освен това е повредена пилотна инсталация за изолиране на радиоактивни отпадъци в Ню Мексико. Там се съхраняват на голяма дълбочина отпадъци, включително от ядрени оръжия.

CISA, под юрисдикцията на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, потвърди атаката срещу няколко отдела. Предполага се, че зад атаката стоят руски хакери от групата Clop, които използвали уязвимост в приложението за прехвърляне на файлове MOVEit.

Коментар