Как Microsoft стана доминираща сила в изкуствения интелект

Microsoft е истинският бенефициент от технологичния пробив на ChatGPT
(снимка: CC0 Public Domain)

Въздействието на приложението ChatGPT върху обществото сега зависи само отчасти от неговия създател – стартъпа OpenAI. Истинският бенефициент е Microsoft, която очевидно ще доминира в пространството на изкуствения интелект.

Базиран на алгоритми с изкуствен интелект, ботът ChatGPT може да се възприема по два начина: като технологичен пробив и като обект, придобил вирусна популярност за една нощ, отбелязва Блумбърг.

Невронните мрежи, които са в основата на ChatGPT, работят в облачната инфраструктура на Microsoft – компанията е най-големият инвеститор и ключов технологичен партньор на OpenAI. И вече е основно отговорна за внедряването на бизнес модела ChatGPT. Междувременно OpenAI, най-популярният стартъп в Силициевата долина, работи по-скоро като дъщерно дружество на софтуерния гигант.

Избухване след незабележимо присъствие

Преди година присъствието на Microsoft в областта на AI не беше особено забележимо. Google говореше повече по тази тема, но не бързаше да адаптира изследванията си към комерсиални продукти. Microsoft обаче още с влизането си на AI пазара пое директен курс към извличане на максимална печалба.

GitHub Copilot, инструмент за кодиране, привлече повече от 10 000 компании като клиенти. Следващата стъпка беше търсачката Bing с чатбот, а след това функциите на Copilot започнаха да навлизат в офис пакета Microsoft 365 и Windows OS.

„Няма смисъл да се насърчават технологиите заради самите технологии. Всички тези технологични пробиви са полезни само когато правят нещо в реалния свят “, коментира позицията на компанията нейния ръководител Сатя Надела.

Перспектива за огромни печалби

Microsoft все още не е разкрила цените за предстоящите продукти с Copilot, но е малко вероятно да има нещо безплатно. Версията на GitHub започва от $10 на месец за един потребител. Ако приемем, че офис служителите ще плащат същата цена, Microsoft ще увеличи годишните си приходи с $48 милиарда през следващите четири години само от Copilot, изчисляват анализатори.

И до 2027 г. приходите на Microsoft от продукти, базирани на технологии от OpenAI, ще нараснат до $99 милиарда. Инвестициите в стартъпа обещават да се изплатят с лихва: от 2019 година насам Microsoft е инвестирала $13 милиарда в OpenAI, а от пускането на ChatGPT нейният дял нарасна с 30%.

Ръководството на Microsoft знае от първа ръка какво е необходимо, за да бъдеш въвлечен в напредналите технологии. Изпълнителният вицепрезидент на корпорацията Скот Гътри сравнява навлизането ѝ в изкуствения интелект с ерата на Windows 95, когато американците се редяха на опашка в магазините късно през нощта, за да купят операционната система. В резултат на това Windows 95 се превърна не толкова в технологичен пробив, колкото в средство за доминиране на пазара.

Десетилетие по-късно Microsoft се утвърди като разработчик на основната софтуерна платформа за персонални компютри и трябваше да уреди този въпрос с правителството на САЩ, заради антитръстовите закони. Сега стратегията е почти същата: прилагайте AI навсякъде и се възползвайте от него.

Провалените проекти

Microsoft работи върху AI технологии отпреди появата на Windows 95, но всеки от основните опити за внедряване завършваше с неуспех. През 90-те години Skrepysh (виртуалният асистент на Microsoft Office) можеше да прекъсне работата на потребителя, да му съобщи, че пише писмо и да предложи своята помощ.

През 2016 г. компанията стартира чатбота Tay, който първоначално трябваше да действа като тийнейджърка в Twitter. Но експериментът беше прекъснат ден по-късно, когато AI се превърна в “трол” с нацистки маниери.

Основната работа на Microsoft в областта на изкуствения интелект е с академичен характер. Корпорацията имаше три подразделения с различни лидери – техните проекти не бяха свързани помежду си и нямаха бизнес планове. Но AI направлението погълна 10 милиарда долара, които веднъж удариха висшето ръководство и след това стана ясно, че е време да се промени нещо.

“Трансферното обучение” на OpenAI

По онова време най-големите играчи в областта на AI бяха китайската Baidu, както и американските Google и OpenAI. Baidu, която притежава най-голямата търсачка в Китай, просто не можеше да избегне гмуркането в тази посока. Google започна сериозно да изучава технологията на безпилотните превозни средства и погълна стартъпа DeepMind.

Изключение беше OpenAI на Сам Алтман и Илон Мъск с обещаващи демонстрации и без средства за продължаване на разработките. С други думи, OpenAI се нуждаеше от партньор, а Microsoft трябваше да настигне Google.

Microsoft никога не се е доверявала на трети страни в разработката на важни продукти, докато Алтман каза, че се нуждае от 1 милиард долара за сравнително малка лаборатория. Но зад гърба му стоеше една революционна идея – така нареченото “трансферно обучение”. Дотогава повечето стартиращи фирми с изкуствен интелект се опитваха да обучат компютъра само на една тясна задача.

Идеята зад трансферното обучение е да създаде модел за една единствена задача, като резюме на текстове, и след това този модел да приложи знанията си към нови, но донякъде подобни задачи, като писане на песни или планиране на пътуване. И с течение на времето обхватът на информация за обучение на модела се разширява.

В резултат на сделката през 2019 г. Microsoft получи ексклузивното право да хоства OpenAI проекти в собствената си облачна инфраструктура, както и правото да продава OpenAI услуги на собствените си клиенти. Стартъпът получи и технически средства за реализиране на проектите си – суперкомпютър с десетки хиляди високопроизводителни NVIDIA ускорители, конфигурирани според спецификациите на OpenAI.

Тогава възможностите на моделите OpenAI все още бяха ограничени: невронната мрежа GPT-2 можеше да анализира част от текст и да добави няколко изречения – изглеждаше, че моделът може да съставя само спам и фишинг имейли. И самите изследователи не разбираха какво може да стане търговски продукт.

С благословията на Бил Гейтс

Нещата започнаха да се променят през 2021 г., когато нова версия на модела формира основата на услугата GitHub Copilot – тя разглеждаше част от кода и предлагаше следващите редове. По това време основателят на Microsoft Бил Гейтс напусна борда на директорите на корпорацията, но мнението му все още имаше значение. И той се противопостави на сътрудничеството с OpenAI, смятайки GPT за глупост.

Гейтс поиска да му бъде организирана демонстрация, която да докаже, че самият AI модел разбира за какво говори. Той заяви, че ще бъде впечатлен, ако GPT издържи изпита по биология за напреднали.

В края на миналата година вицепрезидентът на Microsoft Скот Гътри, техническият директор Кевин Скот и Сам Алтман дойдоха в имението на Гейтс, за да демонстрират GPT-4. Невронната мрежа не само издържа изпита по биология, но и собствения тест на Гейтс – тя беше принудена да общува с родители на болно дете, а основателят на Microsoft остана поразен от способността на ChatGPT да показва съпричастност.

Отприщване на революцията

През следващите месеци Microsoft преговаря с OpenAI за инвестиране на допълнителни $10 милиарда, голяма част от които трябва да бъдат върнати на вложителя. Екипът на Алтман се нуждаеше от значителни ресурси, за да стартира поредица от проекти, базирани на GPT-4. Първият от тях беше чатбот за Bing.

Услугата за търсене на Microsoft заема 3% от рекламния пазар за търсене, докато Google има 91%. Така Bing се оказа идеална тестова площадка с минимален риск, но значителна инвестиция. За разлика от Apple, за Microsoft не е обичайно да пази бъдещите продукти в тайна, но в случая новият Bing е изключение: само около 15 служители бяха наясно с инициативата.

Пускането на чатбота за търсене бележи революция: търсачка, която предоставя свои собствени отговори вместо връзки, е очевидна заплаха за Google. В резултат акциите на Microsoft се покачиха, докато акциите на Google паднаха. Google обяви “червен код”, инструктирайки разработчиците спешно да добавят AI към всички продукти през следващите месеци.

Чатботът помогна на Bing да увеличи популярността си с 15%, което е впечатляващ резултат за пазар, който е в застой от около десетилетие. Потребителите не бяха отблъснати от глупостите, които чатботът на Bing понякога бълва, нито от агресивни отговори на опитите да бъде осъден за това.

Microsoft 365 има приблизително 400 милиона плащащи абонати, включително най-големите световни корпорации, военни сили и правителства. Ръководството на компанията не смята неизправностите на AI за проблем, като подчертава, че функциите му в офис пакета се наричат ​​Copilot, тоест „втори пилот“ и не трябва да им се вярва прекалено.

Претенция за господдство

С ресурсите на OpenAI на свое разположение, Microsoft може с право да претендира за господство в областта на AI, почти същия сценарий като през 1995 г. с Windows. Днес софтуерът на Microsoft се използва в почти всяка голяма институция на Земята, а Надела и Алтман имат най-големия пазар.

Логично е да се предположи, че рано или късно Microsoft, като старши партньор, може да се опита да прекрачи границата, но лидерите на двете компании отхвърлят този сценарий. Алтман твърди, че OpenAI остава до голяма степен самостоятелна единица, но признава, че ако Microsoft реши да изключи сървърите на партньора, операциите на OpenAI ще бъдат практически парализирани.

Сатя Надела, от своя страна, подчертава, че на пазара има разработчици на конкурентни AI технологии, но е категоричен, че Microsoft е безспорен лидер.

Коментар