Германия дава 10 млрд. на Intel за фабриката в Магдебург

Intel си издейства по-голяма субсидия за строителството на завод за чипове в Германия
(снимка: Intel)

Германските власти и Intel се споразумяха за отпускане на субсидия в размер на 10 милиарда евро за изграждане на завод за производство на чипове в източната част на страната.

Пакетът за поддръжка, който първоначално трябваше да е по-малък, но в крайна сметка беше разширен, включва както традиционна помощ под формата на финансови субсидии, така и таван на енергийните цени за Intel, отбелязва Блумбърг.

Канцлерът Олаф Шолц и главният изпълнителен директор на Intel Патрик Гелсингър ще присъстват на церемония по подписване на договора днес в Берлин. Засега не са известни подробности относно споразумението, освен че то ще бъде подписано от главния икономически съветник на Шолц – Йорг Кукис и от Кейван Есфаряни, изпълнителен вицепрезидент на Intel, главен оперативен директор и генерален мениджър на производството, веригата за доставки и операциите.

Първоначално Intel се съгласи да построи завод в град Магдебург с правителствена помощ от €6,8 милиарда, но компанията забави проекта, поради неблагоприятни икономически фактори. Въпреки това страните се споразумяха за нов пакет за подкрепа, който ще включва 10 милиарда евро субсидии, както и ограничаване на цените на енергията.

Под ръководството на Гелсингър Intel изпълнява мащабна програма за експанзия, насочена към възстановяване на предишното господство на компанията в индустрията на полупроводниците и диверсификация на центровете за производство на критични компоненти, които в момента са съсредоточени в Източна Азия.

Магдебург се превърна в ключова част от тези планове, изпреварвайки други обекти в Европа, но проектът забуксува след като цените на електроенергията скочиха рязко заедно с разходите за строителство и материали.

Съгласно Закона за чиповете на Европейския съюз, Intel очаква субсидия за около 40% от разходите си. Междувременно компанията вече подписа споразумения с Израел и Полша за разширяване на производството си и в тези страни.

Коментари по темата: „Германия дава 10 млрд. на Intel за фабриката в Магдебург”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Гърция, Близкият Изток, Турция, Русия, кой ли не е метнал германците. ******** от източна Азия ще предложат ли тази цена, там не минава номера. Корпорациите сами си забъркаха кашите с червените азиатци заради алчност, а сега ще им плащат заводите. Необходимо е Европа да стане самостоятелен играч на този пазар. Не да зависиш за всичко от Щатите, Китай, Русия, Индия, Чепино, да вземат инвестират в това, не да ми насаждат квоти за работа и жилища за всеки Омбонго и Мейзут.

Коментар