AI предсказва музикални хитове почти безгрешно

Изкуственият интелект определя с висока точност потенциала на даден песен да стане хит
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологиите за изкуствен интелект променят и музикалната индустрия. Учени от университета Claremont-Gradwaite (САЩ) обучиха AI да предсказва кои музикални парчета имат потенциал да станат хитове.

При обучението на системата учените записали невронната активност на 33 доброволци на възраст от 18 до 57 години, които са помолени да слушат 24 музикални композиции, избрани от стрийминг услугата, разказва NewAtlas. Данните, получени по време на експеримента, са обработени с помощта на статистически модел и AI алгоритми.

Използвани са песни от различни жанрове, като селекцията e включвала 13 хита и 11 „провалени” мелодии. Статут на хит е даден на песен, която има над 700 000 стриймвания в платформата. След изслушването, участниците попълнили въпросници за това дали намират тези композиции за обидни, дали са ги чували преди и биха ли ги препоръчали на приятели.

Но ключовият елемент в изследването е естествената психофизическа реакция на слушателите към песните: извадка от 33 участници и 24 песни е достатъчна за прогноза с много висока точност.

Въз основа на резултатите, получени с помощта на линейния статистически модел, вероятността за успех при идентифициране на потенциално попадение е 69%, а алгоритъмът на AI връща резултат с вероятност от 97,2%. Впоследствие задачата е усложнена, но само след една минута слушане точността на прогнозите на AI се оказва 82%.

AI технологията ще помогне на стрийминг услугите бързо да идентифицират кои нови песни имат шанс да станат популярни. Но авторите на изследването смятат, че предложената от тях методология не се ограничава само до музикалната индустрия – тя може да бъде разширена до цялата развлекателна индустрия, включително киното и телевизията.

Коментари по темата: „AI предсказва музикални хитове почти безгрешно”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    raptured world – zone of x

Коментар