4G LTE връзка директно от космоса на обикновен смартфон

4G комуникациите са възможни и с директна космическа връзка през обикновен смартфон 
(снимка: AST SpaceMobile)

Американската компания AST SpaceMobile проведе успешно експеримент за предаване на 4G LTE комуникационен сигнал директно от сателит на ниска орбита към обикновени смартфони, които нямат никакви хардуерни модификации.  

Като част от следващия експеримент, компанията, базирана в Тексас, ще използва своя сателит BlueWalker 3 (BW3) за директно предаване на 5G сигнал към конвенционални мобилни устройства, съобщи The Verge. 

Тестът за предаване на 4G LTE сигнал директно от орбитален сателит, който всъщност играе ролята на космическа базова станция, e извършен в честотния диапазон на американския оператор AT&T в Хавай. По време на експеримента е използвана и комуникационна технология Nokia RAN.  

Сигналът, предаван от спътника AST в ниска околоземна орбита, е достигнал скорост 10,3 Mbps. Това е напълно достатъчно за видео стрийминг, нормално използване на интернет, както и за комуникации през клетъчна мрежа.  

През април тази година AST проведе успешно и друг интересен тест – за директно сателитно обаждане между потребител на смартфон Samsung Galaxy S22 в Тексас и потребител на iPhone в Япония. 

AST SpaceMobile работи по проект за директна сателитна клетъчна комуникация от няколко години. Компанията обаче не е единствената, която иска да изпраща данни през космоса. Американската Lynk Global успя да изпрати текстово съобщение директно през своя сателит Shannon с помощта на обикновен мобилен телефон още през 2020 г. 

През 2021 г., като част от поредица от тестове, обикновени мобилни телефони, без никакви хардуерни модификации, успяха да се свържат и установят двупосочна комуникация със сателита на Link Global, сякаш това беше обикновена наземна клетъчна базова станция.  

Според компанията, стотици хора в САЩ, Обединеното кралство и Бахамските острови са участвали в тестването. Връзката е осъществена в моменти на прелитане на спътника над териториите на споменатите държави.  

От следващата година гигантът Amazon планира да започне изстрелвания на 83 орбитални сателита, като част от проекта Kuiper, които ще предложат подобни възможности за комуникация. 

В прессъобщение AST отбелязва, че BlueWalker 3 (BW3) представлява масив от 64,38 м² за търговски комуникации. Компанията твърди, че това е най-големият сателит, разположен в ниска околоземна орбита. Космическият апарат работи на базата на същия 3GPP стандарт като наземните клетъчни мрежи. 

Според главния изпълнителен директор на AST, Абел Авелан, проектът ще даде възможност на хората в отдалечени региони да изпращат текстови съобщения, да извършват разговори, да използват интернет за изтегляне на файлове и дори да излъчват видео директно през космически канал. 

Коментар