IBM купува софтуерна компания за 5 милиарда долара

Задава се поредна сделка на IBM – придобиване на софтуерната компания Apptio
(снимка: IBM)

IBM е близо до покупката на софтуерния разработчик Apptio. Сделката ще струва на американската ИТ корпорация между 4,5 и 5 милиарда долара, твърди Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Междувременно, Уолстрийт Джърнъл съобщи, че двете компании вече са постигнали споразумение, така че сделката може да бъде официално обявена в близките дни. IBM и Apptio засега се въздържат от коментар.

Основана през 2007 г., Apptio предлага онлайн услуги, които помагат на бизнеса да управлява, прогнозира и анализира ИТ бюджети. Компанията разполага с набор от приложения за бизнес разузнаване, които извличат данни от различни финансови, оперативни и системи за таксуване, за да осигурят основана на доказателства информация за цената, качеството и стойността на цифровите технологии.

Повечето компании от Fortune 100 използват продукти на Apptio, според уебсайта на доставчика. Общо компанията има повече от 1800 клиента. Apptio е собственост на инвестиционната фирма Vista Equity Partners, която засега също не коментира сделката с IBM.

След като стана главен изпълнителен директор на IBM през 2020 г., Арвинд Кришна започна мащабна трансформация на корпорацията. В резултат на промените, новата компания Kyndryl беше прехвърлена към бизнеса с услуги за управлявана инфраструктура, вкл. помощ при облачна миграция, хостинг, управление на мрежи и др.

Като част от преструктурирането ИТ гигантът се фокусира върху хибридния облак и изкуствения интелект. Освен това IBM продаде активите си за медицински технологии. Става дума за подразделението Watson Health, което беше закупено от инвестиционната компания Francisco Partners.

През май 2023 г. Арвинд Кришна заяви, че IBM ще продължи да придобива компании, но сделките няма да бъдат толкова големи, колкото покупката за 34 милиарда долара на производителя на корпоративен софтуер Red Hat през 2019 г.

По-рано Уолстрийт Джърнъл написа, че IBM обмисля продажбата на подразделението си за метеорологични решения. Потенциалната сделка може да бъде следващата стъпка на американския ИТ гигант за оптимизиране на бизнеса. За осем години притежаване на The Weather Company, IBM разви метеорологичните си услуги, вкл. с добавяне на данни от самолети и смартфони, за да подобри прогнозите за времето.

Коментар