5G абонаментите по света надминаха 1 милиард

240 телекома по света вече предлагат комерсиални 5G услуги, 40% предлагат фиксиран безжичен достъп (графика: CC0 Public Domain; това изображение е генерирано от AI)

Въпреки геополитическите предизвикателства и макроикономическото забавяне на някои пазари, глобалното разпространение на 5G технологията продължава с неотслабваща сила. Броят на абонаментите вече е надхвърлил границата от един милиард.

5G абонаментите се увеличават във всеки регион по света, установи тазгодишното издание на ежегодния доклад за мобилността на Ericsson, публикуван през юни 2023 г. Анализът прогнозира те да достигнат 1,5 милиарда до края на 2023 г. Глобалният трафик на данни в мобилните мрежи също продължава да расте. Очаква се месечното глобално потребление на смартфон да надхвърли 20 GB до края на 2023 г.

Топ 5G услуги

Проучването отбелязва, че в световен мащаб около 240 доставчика на комуникационни услуги (CSP) вече са пуснали комерсиални 5G услуги. Около 35 пък са внедрили или стартирали самостоятелни 5G (SA). Най-често срещаните 5G услуги, лансирани от доставчиците на услуги за потребителите, са подобрен мобилен широколентов достъп (eMBB), фиксиран безжичен достъп (FWA), игри и някои услуги, базирани на разширена/виртуална реалност (AR/VR) като например обучение и образование.

Докладът също така разкрива, че 5G продължава да стимулира изобретателността в комбинирането на мобилни услуги. Сред CSP е все по-честа практика да се предлагат пакети с включени различни популярни развлекателни услуги като телевизия, музикален стрийминг или облачни платформи за игри. Около 58% от доставчиците на 5G услуги в момента правят това под различни форми.

Експлодиращи пазари

От гледна точка на регионите навлизането на 5G в Северна Америка се смята за по-силно от очакваното в предишните прогнози. В края на 2022 г. там се наблюдаваше най-високото проникване на 5G абонамент в световен мащаб – 41%.

Индия обаче е звездата в доклада. След пускането на 5G услуги през август 2022 г., индийският пазар на 5G е арена на широкомащабни внедрявания в рамките на инициативата „Digital India“. 5G абонаментите в Индия достигнаха около 10 милиона в края на 2022 г. Те ще съставляват около 57% от мобилните абонаменти в страната до края на 2028 г., което я прави най-бързо развиващият се 5G регион в световен мащаб.

Фиксиран безжичен достъп

Повече от 100 доставчици, тоест около 40% от доставчиците на услуги за фиксиран безжичен достъп, в момента предлагат FWA върху 5G. Фиксираният безжичен достъп е услуга, която ще нараства стабилно по отношение на броя на доставчиците на мобилни услуги, предлагащи подобно удобство. Предвижда се до 2028 г. 5G да представлява почти 80% от всички FWA връзки.

Средночестотни 5G

Проучването обаче отбелязва, че внедряването на 5G мрежи в средночестотния спектър – предлагащ висок капацитет и добро покритие за превъзходно потребителско изживяване – остава ограничено до около 25% от местата по света с 4G покритие. В това отношение Северна Америка има преднина, а Европа изостава назад.

Тъй като трафикът на данни в глобалната мобилна мрежа продължава да расте, интелигентната модернизация на инфраструктурите става наложителна, гласи докладът. Управлението на този растеж и едновременното подобрение а мобилното потребителско изживяване изискват непрекъснато развитие на мрежата. В този контекст изграждането на 5G в средночестотната лента се оказва решението с най-добра енергийна ефективност и рентабилност в сравнение с разширяването на 4G мрежите.

Предизвикателства

Докладът насочва вниманието към тенденциите, за които се очаква да се окажат предизвикателства, породени от нахлуването на следващата вълна от 5G приложения. Ще са нужни нови модели за оценяване на качеството на преживяването (QoE) при мобилните услуги и насърчаване на на дизайна на мрежи, които да отговарят на бъдещите нужди от по-висока производителност.

С нарастването на използването на AR услуги за мобилни устройства мобилните мрежи трябва да бъдат подготвени за повишените изисквания за производителност. Това може да стане основно чрез добавяне на нов спектър и нова функционалност към съществуващите съоръжения.

Сметката

Ръстът на приходите на водещите 5G пазари продължава да е значителен. „Глобалното разпространение на 5G технологията надхвърли един милиард абонамента, носейки положителен ръст на приходите за доставчиците на комуникационни услуги на водещите 5G пазари“, каза изпълнителният вицепрезидент на Ericsson Фредрик Джеджлинг.

„Виждаме силна връзка между увеличението на 5G абонаментите и постъпленията от услуги“, добави той. „В последните две години въвеждането на 5G услуги в топ-20 пазари донесе 7% увеличение на приходите. Тази тенденция показва нарастващата стойност на 5G, облагодетелствайки както потребителите, така и доставчиците“.

Коментар