Изобретателят на литиево-йонните батерии почина на 100 години 

Заслугите на д-р Джон Гуденау не се ограничават само до батериите 
(снимка: The University of Texas at Austin)

Д-р Джон Гуденау, създателят на литиево-йонните батерии, почина на 100-годишна възраст, съобщи Тексаският университет в Остин (САЩ). Батериите от този тип се използват масово в смартфони, лаптопи и електрически превозни средства. 

Учените изследват отдавна литиевите батерии, но само д-р Гуденаф направи голям пробив. През 1980 година в Оксфордския университет той изработи катод със слоеве от литиев оксид и кобалт, което помогна да се осигури високо напрежение и приемливо ниво на безопасност. 

Новият тип батерии се оказаха с по-висок капацитет от своите предшественици – оловно-киселинните батерии (които продължават да се използват в автомобилите) и никел-кадмиевите батерии (използвани в преносимата електроника). 

Технологията не се утвърди, докато д-р Акира Йошино не замени необработения литий с по-безопасни йони. Той изгради нов тип батерии за Asahi Kasei Corporation, а Sony започна масовото им производство през 1991 г. В резултат на това стана възможно създаването на по-малки телефони и лаптопи с по-дълъг живот на батерията, електрическите превозни средства също станаха реалност. 

Заслугите на д-р Гуденау не се ограничават само до батериите. По време на престоя си в Масачузетския технологичен институт той участва в разработване на технологията за RAM паметта на компютрите.  

Професорът продължава да работи до 90-годишна възраст, а последните си години посвещава на технология за батерии от ново поколение, която обещава пробив в областта на възобновяемите енергийни източници и електрическия транспорт. 

В широките кръгове името на д-р Гуденау остава малко известно, но заслугите му са признати от множество награди, включително Нобеловата награда за химия през 2019 г. След няколко години автомобилните производители планират постепенно да премахнат технологията за литиево-йонни батерии в полза на по-големи, по-мощни и по-безопасни твърдотелни батерии. 

Коментар