Китай инвестира $290 милиарда в чип индустрията за две години 

В последните години китайските власти насърчават производството на компоненти
(снимка: CC0 Public Domain)

Приемането на така наречения Закон за чиповете в САЩ беше съпроводено с ликуване на много политически нива, но самите производители разбраха, че субсидиите, отпуснати за изграждане на предприятия, в размер на 39 милиарда долара за период от десет години не са достатъчни за възстановяване на предишните позиции на страната на този пазар. В същото време в Китай от 2021 г. до 2022 г. включително са изразходвани над 290 милиарда долара за финансиране на полупроводниковата индустрия. 

В предходните две години в Китай са реализирани 742 инвестиционни проекта в 25 провинции на страната, а около една трета от споменатата сума от 290,8 милиарда долара е насочена към закупуване на оборудване и материали за производство на чипове, съобщи тайванският източник Digitimes, позовавайки се на данни от проучване на JW Consulting. 

Броят на инвестиционните проекти, реализирани в полупроводниковата индустрия на Китай, се увеличава. Ако през 2021 г. е имало 142 нови и 187 текущи проекта, то през 2022 г. са добавени още 18 проекта в първото от направленията, а във второто се наблюдава увеличение до 352 броя. 

Географски, основните проекти в Китай са съсредоточени в провинциите Анхуей и Гуандун. В първата за посочения период са реализирани 304 инвестиционни проекта на стойност $59 млрд., а във втората – 66 проекта на стойност $47 млрд. 

Като цяло в китайската полупроводникова индустрия 30% от проектите в последните две години са свързани с производството на материали (176 броя) или оборудване за чипове (56 проекта). На първо място по популярност в сегмента на материалите са проектите, свързани с производството на дисплеи, а на второ – с производството на чипове и устройства. 

За сравнение, между 2016 г. и 2020 г. Китай е завършил само 40 проекта в сегмента на материалите и само 7 проекта за полупроводниково оборудване.  

Авторите на изследването характеризират настоящата инвестиционна политика на Китай като по-балансирана и насочена към развитието на цели индустриални клъстери. Фокусът на инвестициите постепенно се измества от готови продукти към компоненти и производствено оборудване.

В допълнение, китайските власти насърчават сътрудничеството в полупроводниковата индустрия, въпреки че по-ранните инвестиционни проекти бяха реализирани отделно. 

Коментар