Microsoft подготвя напълно облачен Windows 

Windows в облака ще се ползва еднакво на всеки хардуер 
(снимка: Microsoft)

Преди две години Microsoft представи облачната услуга Windows 365, която позволява на корпоративните потребители да стартирате виртуален компютър с Windows 10 в облака. Сега компанията подготвя същото удобство за масовия потребител. 

За подобни намерения Microsoft съобщи за първи път през миналата година, като очерта по-нататъшното развитие на Windows 365 във вид на „пълна операционна система Windows от облака на всяко устройство“. Концепцията стана публично достояние в рамките на  изслушване пред FTC (Федералната търговска комисия) и включва цялостна стратегия за развитие на подразделението за ОС и връзката му с други части от бизнеса на компанията. 

Преместването на Windows в облака се определя като дългосрочна цел на Microsoft в потребителския сегмент, отбелязва The Verge. С мощни облаци и изкуствен интелект компанията планира напълно да промени начина, по който хората взаимодействат с операционната система. Windows ще стартира от всяко устройство и навсякъде, където има интернет. 

Досега Windows 365 беше достъпна само за бизнес клиенти, но Microsoft вече интегрира услугата дълбоко в Windows 11. Бъдеща актуализация ще включва функцията Windows 365 Boot, която ще позволи на устройствата с Windows 11 да влизат директно в облачната ОС вместо в локалната операционна система.  

А благодарение на функцията Windows 365 Switch, потребителите ще могат незабавно да превключват между двете платформи – облачната и локалната – с помощта на Task View (виртуални десктопи). 

Идеята за пълно пренасяне на Windows в облака е интересна и от гледна точка на еднаквото използване на нейните възможности на всеки хардуер, различен от класическата x86 архитектура. Microsoft вече направи специална версия на своята ОС за ARM-базираните Surface Pro X устройства. Наскоро се разчу, че компанията разработва собствени процесори с тази архитектура, за да ускори работата на изкуствения интелект. 

В други документи Microsoft споменава необходимостта от „засилване на търговската стойност на Windows в отговор на заплахата от Chromebook“. Това свидетелства за намерението на компанията да увеличи дела си в облачните компютри, където основната използвана операционна система е Windows 365. 

Наскоро Microsoft обяви Windows Copilot – базиран на изкуствен интелект асистент за Windows 11. Интегриран в операционната система, Copilot може да работи със съдържание в приложения, да прави препоръки или да автоматизира задачи. В момента Microsoft тества функцията вътрешно и обещава да я пусне през юни за бета тестери, а след това за всички потребители на Windows 11. 

Copilot е част от по-широка амбиция на Microsoft да внесе изкуствен интелект в Windows. Компанията също така работи с AMD и Intel, за да осигури повече AI функции на следващото поколение процесори.  

Intel и Microsoft дори намекнаха за Windows 12. Изпълнителният директор на подразделението за Windows, Панос Панай, заяви на CES по-рано тази година, че „AI ще промени начина, по който взаимодействате с Windows“. 

Коментари по темата: „Microsoft подготвя напълно облачен Windows ”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Таксуване всеки месец им е добре дошло, трябва да си избият парите за т.нар. AI. Не се знае дали скъпите apple няма да станат по-приемлив вариант за обикновените потребители. Като са тръгнали да направят и хардуера на този принцип.

Коментар